Apelacioni poništio presudu u vezi Duvanskog: Naložili da spor vodi drugi sudija

Ponovo je poništena presuda Privrednog suda kojom se dobija zahtjev za poništenja kupoprodajnog ugovora za imovinu DKP-a
81 pregleda 0 komentar(a)
Duvanski kombinat, Foto: Luka Zeković
Duvanski kombinat, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 13.06.2016. 06:05h

Apelacioni sud Crne Gore postupajući po žalbi Udruženja za zaštitu interesa manjinskih akcionara Duvanskog kombinata u stečaju ukinuo je presudu Privrednog suda kao nezakonitu i predmet vratio na ponovno odlučivanje, ali kod drugog sudije, potvrdio je “Vijestima” direktor tog Udruženja Žarko Knežević.

Presudu je donijelo Vijeće Apelacionog suda kojim je predsjedavala sudija Lidija Ivanović, a u kojem su kao članovi bili sudije Nevenka Popović i Marija Marinković.

Sudija Privrednog suda Milica Popović prethodno je prvostepenom presudom drugi put odbila tužbeni zahtjev Udruženja za zaštitu interesa manjinskih akcionara DKP-a u stečaju kojom se tražilo da se ništavim oglasi Ugovor o kupoprodaji imovine DKP-a Zetagradnji (za 13,2 miliona eura) zaključen 21. juna 2010. godine.

Sutkinja Popović je u toj presudi istakla da Udruženje manjinskih akcionara nije aktivno legitimisano za podnošenje tužbe po navedenom osnovu i napomenula da akcionari nemaju status povjerilaca.

Poslije poništenja te presude Knežević posebno ukazuje da je Apelacioni sud u cjelosti “uvažio razloge žalbe manjinskih akcionara i na stručan i profesionalan način ukazao na propuste i pogrešnu primjenu materijalnog prava od strane prvostepenog suda”.

“U skladu sa navedenim, očekujemo da će Privredni sud što hitnije zakazati raspravu i donijeti pravilnu i zakonitu presudu prema uputstvima Apelacionog suda. Utoliko prije što takozvani vlasnik takozvanog Novog duvanskog kombinata bez valjanog pravnog osnova koristi imovinu i kapacitete DKP-a u stečaju”, istakao je Knežević.

On je naveo da će širu i detaljniju informaciju objaviti naknadno, kao i o daljim aktivnostima u pogledu zaštite interesa, kako manjinskih akcionara, tako i državne imovine.

“Koristimo priliku da se ovim putem zahvalimo predsjedniku Apelacionog suda Mušiki Dujoviću što nam je u roku od ova dva dana odgovorio na našu urgenciju za hitno rješavanje žalbe”, zaključio je Knežević.

Bonus video: