Spor Trebjese i Madras co: Apelacioni sud poništio i četvrtu presudu

U presudi Apelacionog suda navodi se da prvostepeni sud nije pravilno cijenio činjenicu da je u vrijeme prestanka poslovne saradnje kod tuženog bio štrajk od 20. maja 2002. i da je tokom 2002. godine bio “u permanentnoj docnji prema tuženom do završetka poslovne saradnje u maju 2002”
84 pregleda 0 komentar(a)
Nikšićka pivara
Nikšićka pivara
Ažurirano: 11.06.2016. 18:00h

Apelacioni sud poništio je i četvrtu presudu Privrednog suda u sporu po tužbi slovenačke firme Madras Co protiv nikšićke Trebjese, od koje više od 13 godina ne može da naplati 158,35 hiljade eura. To znači da će Privredni sud uskoro peti put raspravljati i odlučivati u ovoj parnici.

Posljednju prvostepenu presudu koju je poništio Apelacioni sud donijela je sudija Borjanka Zogović i njom je odbijen zahtjev tužioca da mu se isplati 158,35 hiljade sa zakonskom zateznom kamatom i troškovima postupka.

U presudi Apelacionog suda navodi se da prvostepeni sud nije pravilno cijenio činjenicu da je u vrijeme prestanka poslovne saradnje kod tuženog bio štrajk od 20. maja 2002. i da je tokom 2002. godine bio “u permanentnoj docnji prema tuženom do završetka poslovne saradnje u maju 2002”. Ističe se da prvostepeni sud nije postupio po nalozima iz ukidnog rješenja Vrhovnog suda od 4. aprila 2012. jer nije na pravilan način cijenio razlog jednostranog raskida poslovne saradnje.

Madras Co i Trebjesa imali su ugovor o kupoprodaji “Nikšićkog piva” za 2002. godinu. Slovenačka firma imala je ekskluzivno pravo za uvoz tog piva na slovenačko tržište. Početkom štrajka u Trebjesi 2002. prestala je proizvodnja i isporuka piva kupcu zbog čega je glavni distributer, na osnovu ranije zaključenih ugovora sa krajnjim kupcima, imao štetnih posljedica. Tužbom se traži izgubljena korist.

Tužilac je prvobitno tražio i naknadu štete zbog povrede poslovnog ugleda, ali takva mogućnost za tužbu otvorena je u Crnoj Gori, tek naknadno Zakonom o obligacionim odnosima iz 2008. Bivši sudija Privrednog suda Nikola Tomić donio je prije više od deceniju dvije presude u korist tužioca, ali su one ukinute. Sudija Nataša Bošković donijela je presudu u korist “Trebjese” i nju je potvrdio Apelacioni sud.

Tu presudu je ukinuo Vrhovni sud u aprilu 2012

Bonus video: