Radnici nikšićkog Metalca traže jednak tretman kao "kapovci"

“Čekaćemo da promijene zakon. Ukoliko se to ne dogodi, a mi smo dokazali da umijemo da branimo svoja prava, to ćemo i ovoga puta uraditi. Naše otpremnine nećemo nikome da poklanjamo”
1 komentar(a)
Metalac, Foto: Svetlana Mandić
Metalac, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 11.06.2016. 09:18h

Radnici nikšićkog Metalca, njih oko 60, koji su prošle godine penzionisani, očekuju promjenu zakonske regulative kako bi im bile isplaćene otpremnine u iznosu od po 10,7 hiljada eura, u protivnom najavljuju radikalnije mjere.

Dragan Koprivica, predstavnik bivših radnika Metalca, kazao je da se nalaze u istoj situaciji kao bivši radnici podgoričkog Kombinata aluminijuma, pa da očekuju da jednako budu tretirani.

„Ako je ovo jedna država u kojoj vlada jedan zakon, onda treba da budemo jednaki. Ne možemo da vjerujemo da je Filip Vujanović, koji je prije svega vrhunski pravnik, donio odluku suprotno radnicima Metalca. Postoje međutim ohrabrujući signali, stav Kavarića i Jelića, koji tvrde da je u ovom trenutku zakon neprimjenjiv, a ako bi se vratio u skupštinsku proceduru da se promijeni, da bi bio primjenjiv za nas”, kazao je Koprivica.

Vujanović je pozvao ministre da se bivšim radnicima KAP-a, u pitanju je njih 414, isplate pripadajuće otpremnine. Penzioneri Metalca smatraju da isti takav poziv treba da bude upućen i za njih.

“Želimo na krajnje civilizovan način da idemo kroz institucije sistema. Čekaćemo da promijene zakon. Ukoliko se to ne dogodi, a mi smo dokazali da umijemo da branimo svoja prava, to ćemo i ovoga puta uraditi. Naše otpremnine nećemo nikome da poklanjamo”, poručio je Koprivica u ime bivših radnika Metalca.

Podsjetio je da su iz stečaja penzionisani “po sili zakona”, iako to nijesu željeli, da je neshvatljivo kako je najbolje privatizovana firma u Crnoj Gori propala, kao i da su danonoćnim protestima u Podgorici morali da se izbore za svoja prava.

“Dugo vremena smo bili u zabludi da možemo na račun referenci koje je Metalac imao da firmu spasimo. Imali smo garancije iz Vlade da će sve uraditi da se Metalac spasi. To se nije dogodilo. Nama je, kada smo stekli penzije, na ime pomoći isplaćeno po 700 eura, ali otpremnine nijesmo dobili”, kazao je Koprivica.

Metalac je 2004. godine prodat mariborskoj firmi Metalna Nova, u vlasništvu Gorana Mladenovića, za 450 hiljada eura, i tada je naziv preduzeća promijenjen u Montavar Metalac. Mladenović je 2012. prodao matičnu firmu i pod okriljem Metalca formirao novu kompaniju Metalna Montavar inženjering. Vlada je vlasniku Metalca garantovala za kredit od 1,5 miliona eura, koji je trebalo da bude iskorišten za pokretanje proizvodnje i za isplatu duga radnicima. To se nije dogodilo, zbog čega su radnici nekoliko puta štrajkovali glađu tražeći da im budu isplaćena njihova potraživanja. Na njihov zahtjev početkom prošle godine u Metalcu je uveden stečaj. Nakon što je Erste banka tražila naplatu garancije većinski udio pripao je Investiciono-razvojnom fondu.

Prije nekoliko dana objavljen je deveti oglas za prodaju imovine Metalca po početnoj cijeni od 9,95 miliona eura, koji je otvoren do 7.jula. Ono što čudi je da je početna cijena pet puta veća od cijene na prethodnom oglasu, na kome je imovina nikšićke firme bila ponuđena za 1,97 miliona eura. Na prvom oglasu, u septembru prošle godine, imovina Metalca je bila ponuđena po cijeni od 9,83 miliona eura. Tolika cijena je bila i na naredna dva oglasa, da bi na četvrtom bila smanjena za oko 35 odsto, na narednom za blizu 15 odsto, i cijena je padala sve do devetog oglasa kada je doživjela “nagli rast” – sa 1,97 na 9,95 miliona eura.

Bonus video: