Vlada na posebnoj sjednici da se bavi poreskim dugom

Konjević je kazao da je ukupni poreski dug firmi i građana koje duguju iznad hiljadu eura 25. maja ove godine bio 230,2 miliona eura i ta suma je prema ocjeni Poreske uprave (PU) naplativa
51 pregleda 11 komentar(a)
Raško Konjević, Foto: Boris Pejović
Raško Konjević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 09.06.2016. 19:57h

Ministar finansija Raško Konjević u emisiji "Načisto" Televizije "Vijesti" nije odgovorio na pitanje zašto se podaci o poreskom dugu koje je njegov prethodnik Radoje Žugić saopštio početkom aprila ne poklapanja sa onima koje je on iznio prije nekoliko dana u parlamentu.

Konjević je kazao da je ukupni poreski dug firmi i građana koje duguju iznad hiljadu eura 25. maja ove godine bio 230,2 miliona eura i ta suma je prema ocjeni Poreske uprave (PU) naplativa.

Žugić je početkom aprila kazao da je ukupni poreski dug koji je realno naplativ 190 miliona eura.

"Ne bih komentarisao informaciju iz aprila, jer u tome nijesam učestvovao. Ovo su moji podaci", odgovor je Konjević na pitanje otkud razlika u podacima.

On je rekao da je od PU tražio precizne informacije o strukturi poreskog duga, njegovom kretanju od 2010. do danas, koje je mjere PU preduzimala u naplati, kao i šta je predlog dužnika za naplatu.

Po kompletiranju tih podataka tražiće da se ta tema razmatra na posebnoj sjednici Vlade.

Konjević je kazao da analize pokazuju da nijesu preduzimani adekvatni mehanizmi za naplatu duga i da dobar dio nije kontrolisala inspekcija.

Na pitanje da li će pokrenuti pitanje nečije odgovornosti zbog te situacije Konjević je odgovorio da je to posao tužilaštva.

On je najavio rebalans budžet jer nedostaje novac za implementaciju Zakona o zaradama i naknade majkama sa troje i više djece.

"Do kraja godine za Zakon o zaradama treba 15 miliona, a za naknade majkama 43 miliona", istakao je Konjević.

On je nagovijestio mogućnost da država izmiri rate za kredite za koje je garantovala državnim preduzećima Crnogorska i Barska plovodba i Montengro Airlines što bi bilo do pet miliona vanrednog troška.

On je kazao da je Bjelasica rada tražila od PU da plati poreski dug u 12 mjesečnih rata kako bi mogla da dobije kredit iz Abu Dabi fonda.

Dio novca za otpremnine za radnike KAP-a potrošen za druge namjene

Konjević je rekao da su u predhodnom periodu sa pozicije koja se odnosi na otpremnine u budžetu i koja iznosi preko devet miliona eura plaćene optremnine za niz preduzeća, dok je za tekuću rezervu preusmjereno oko dva miliona eura.

"Na toj poziciji je ostalo oko 3,8 miliona eura što je nedovoljno za izvršenje obaveza prema radnicima KAP-a. Ići ću prema Vladi sa informacijom, i vidjećemo da li će se dobiti podrška na Vladi za taj moj predlog".

Bonus video: