Damjanović ponovo pisao Konjeviću: Gdje je novac za kapovce?

Damjanović traži da Konjević obavijesti Odbor o trošenju dijela otpremnine za radnike KAP-a
4 komentar(a)
Aleksandar Damjanović, Foto: Boris Pejović
Aleksandar Damjanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 09.06.2016. 17:43h

Predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Aleksandar Damjanović (SNP) tražio je od ministra finansija Raška Konjevića da pismeno obavijesti to parlamentarno tijelo o trošenju 5,45 miliona eura za otpremnine radnika KAP-a za druge namjene, kao i o planiranoj dinamici za ispunjenje te zakonske obaveze.

Prvi dopis Konjeviću upućen je krajem prošle sedmice, a pošto odgovor nije dostavljen juče je upućena nova urgencija.

"Imajući u vidu da Odbor još nije dobio odgovor povodom dopisa upućenog 3. juna potrebno je da ga dostavite u što kraćem roku”, naveo je Damjanović u dopisu.

Damjanović je ranije saopštio da je dio od 5,4 miliona potrošen za druge namjene umjesto za otpremine, što je potvrdio Konjević.

Odbor je krajem marta i krajem maja razmatrao primjenu Zakona o izmirenju obaveza prema radnicima KAP-a. Ministar ekonomije Vladimir Kavarić kazao je tada da Zakon nije primjenljiv jer se poziva na sporazumu o socijalnom programu u kome piše da nema otpremnina ako se uzmu penzije. On je kazao i da će se tražiti ocjena ustavnosti zakona i ako bude pokrenuta sačekaće se sa isplatom.

Damjanović smatra da je neprihvatljiva priča o ocjeni ustavnosti, jer kada bi se taj princip primjenjivao, nekoliko stotina zakona se ne bi primjenjivalo. On je kazao da se mora naći novac da se otpremnine isplate do kraja ovog kvartala, a ne da se čeka na jesen pred izbore.

Oko 450 penzionisanih radnika KAP-a od 5. aprila protestuje ispred Skupštine tražeći isplatu otpremnine koje je Vlada, prema Zakonu, trebalo da isplati do 31. marta ove godine.

Bonus video: