Sigurnije napajanje strujom za Mojkovac i Kolašin

Iz CGES-a je saopšteno da se, nakon rekonstrukcije postrojenja trafostanice 220/110/35 kilovolti (kV) Mojkovac, završene 2013. godine, a u koju se uložilo preko 2,5 miliona eura, kao prioritet nametnuo projekat njenog proširenja, za jedno novo transformatorsko polje 110/35 kV
118 pregleda 0 komentar(a)
struja, Foto: Shutterstock
struja, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.06.2016. 12:55h

Rekonstruisanim postrojenjem trafostanice (TS) Mojkovac, za šta je Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) obezbijedio više od milion EUR sopstvenih sredstava, ostvariće se sigurnije napajanje električnom energijom opština Mojkovac i Kolašin.

Izvršni direktor CGES-a, Ivan Bulatović, rekao je na današnjoj svečanosti u TS Mojkovac, organizovanoj povodom završetka projekta, da su benefiti već uočljivi i višestruki.

„CGES je uspio da u roku završi taj kapitalni projekat, čijim puštanjem u pogon obezbjeđujemo dugoročno rješenje za sigurno i kvalitetno napajanje konzumnih područja Mojkovca i Kolašina. I ne samo to. Ovakvo elektroenergetsko postrojenje, visokog kvaliteta i perfomansi, postaviće osnovu za brži privredni i ekonomski razvoj ovog dijela Crne Gore“, ocijenio je Bulatović.

Iz CGES-a je saopšteno da se, nakon rekonstrukcije postrojenja trafostanice 220/110/35 kilovolti (kV) Mojkovac, završene 2013. godine, a u koju se uložilo preko 2,5 miliona eura, kao prioritet nametnuo projekat njenog proširenja, za jedno novo transformatorsko polje 110/35 kV.

“Ono će obezbijediti kriterijum n-1 (stepen sigurnosti) u transformaciji 110/35 kV u tački prenosne mreže sa koje se napaju opštine Mojkovac i Kolašin”, navodi se u saopštenju.

CGES je ušao u realizaciju te veoma zahtjevne investicije, za koju je izdvojio preko milion eura sopstvenih sredstava, s obzirom na to da postojanje samo jednog transformatora 110/35 kV nije obezbjeđivalo potpuni stepen sigurnosti i pouzdanosti, pogotovo u situacijama njegovog ispada iz pogona ili prilikom redovnog održavanja, tokom kojih distributivni konzumi Mojkovca i Kolašina ostaju bez napajanja električnom energijom.

“Ova faza projekta se odnosila na proširenje TS Mojkovac i to izgradnju i opremanje novog transformatorskog polja, rekonstrukciju sopstvene potrošnje, ali i zamjenu 110 kV prekidača u dalekovodnom polju Ribarevine”, objasnili su iz CGES-a.

Bulatović je naveo da proširenje omogućava i rezervno napajanje konzumnih područja Mojkovca i Kolašina, kao i smanjenje trajanja beznaponskih stanja.

„Projekat je važan i sa aspekta obezbjeđivanja uslova za priključenje obnovljivih izvora električne energije i za nesmetan razvoj i drugih investicionih projekata na području Mojkovca i Kolašina“, kazao je Bulatović.

Prema njegovim riječima, ne treba posebno isticati da su posvećenost i stručnost njihovih zaposlenih bili i biće odlučujući faktori na putu realizacije planiranih investicija, jer kompetencija odnosno znanje najbolje ilustruje njihovu snagu.

„Radovi su tekli planiranom dinamikom, tako da se sada nalazimo pred kompletno završenim, savremeno opremljenim objektom, kojim možemo, neću biti neskroman ako kažem, biti i više nego zadovoljni“, dodao je Bulatović.

Gradonačelnik Mojkovca, Dejan Medojević, kazao je da projekti iz oblasti energetike predstavljaju značajan doprinos ravnomjenom regionalnom razvoju i u funkciji su ekonomskog rasta.

“Danas će se, zahvaljujući CGES-u i projektu vrijednom preko milion eura, obezbijediti značajno povećanje pouzdanosti i sigurnosti napajanja, kao i poboljšanje kvaliteta isporučene energije potrošačima u opštinama Mojkovac i Kolašin, a treba dodati da će i svi veći proizvodni pogoni na teritoriji ovih opština dobiti stabilan izvor napajanja neophodan za njihov rad”, precizirao je Medojević.

On je naveo da će taj projekat doprinijeti i realizaciji najznačajnijih projekata za Mojkovac, odnosno otvaranje planine Bjelasice sa mojkovačke strane za izgradnju skijališta i žičara, kao i povezivanje novih malih hidroelektrana (mHE) koje će se u budućnosti izgraditi na teritoriji te Opštine.

U projektu su aktivno učestvovali i podgorički Konzorcijum Eminent, u dijelu projektovanja, nabavke opreme i izvođenja radova u novom transformatorskom polju u TS Mojkovac, kao i kompanija Novi volvox, zadužena za nabavku transformatora 110/35 kV, snage 20 megavolt ampera (MVA).

Bonus video: