Počela sa radom nova trafostanica: Za pouzdano snabdijevanje Mojkovca i Kolašina

Medojević smatra da se jačanje elekro prenosne mreže uklapa u visokopostavljene ciljeve kada je razvoj mojkovačke opštine u pitanju
150 pregleda 0 komentar(a)
trafostanica, Foto: Ilustracija
trafostanica, Foto: Ilustracija
Ažurirano: 09.06.2016. 14:09h

U Mojkovcu danas je puštena u rad novoizgrađena trafostanica, čije postrojenje je izuzetno bitno za pouzdano snabdijevanje električnom energijom opština Mojkovac i Kolašin. Nova trafostanica izgrađena je na postrojenju stare trafostanice 22/110/35Kv „Mojkovac“, koja je završena 2013.godine, u koju je uloženo 2,5 miliona eura. Potrebe su nametule izgradnju novog transformatorskog polja 110 /35 kV ,koje će obezbijediti kriterijum n-1( stepen sigurnosti) u transformaciji 110 /35 kV u tački prenosne mreže sa koje se napajaju opštine Mojkovaci Kolašin.

Izvršni Crnogorskog elektroprenosnog Ivan Bulatović kazao je da je nova trafostanica dio postojeće TS “Mojkovac” te da je uz postavljanje novog transformatorskog polja rekonstruisana sopstvena potrošnja i zamijrnjen 110 Kv prekidača u dalekovodnom polju “Ribarevine 2”. “Benefiti su već sada uočljivi i oni su višestruki. Naime, CGES je uspio da u roku završi ovaj kapitalni projekat, čijim puštanjem u pogon obezbjeđujemo dugoročno rješenje za sigurno i kvalitetno napajanje konzumnih područja Mojkovca i Kolašina”, istakao je Bulatović. On je naglasio da će ovako elektroenergetsko postrojenje, visokog kvaliteta I perfomansi, postaviće osnovu za brži privredni i ekonomski razvoj ovog djela Crne Gore. “Proširenje omogućava i rezervno napajanje konzumnih područja Mojkovca i Kolašina, kao i smanjenje trajanja beznaponskih stanja. Projekat je važan i sa aspekta obezbjeđenja uslova za priključenje obnovljivih izvora električne energije, i za nesmetan razvoj i drugih investicionih projekata na području dvije opštine”, kazao je izvršni director Crnogorskog elektroprenosnog sistema. Za ovu zahtjevnu investiciju izdvojeno je preko milion eura. Predsjednik Opštine Mojkovac, Dejan Medojević smatra da se jačanje elekro prenosne mreže uklapa u visokopostavljene ciljeve kada je razvoj mojkovačke opštine u pitanju. “Našu opštinu u budućnosti vidimo kao uređen turističko-poljoprivredni centar sa očuvanom životnom sredinom, valorizovanim prirodnim resursima , konkretnom prerađivačkom industrijom, pozitivnom poslovnom klimom, kvalitetnom infrastrukturom, raznovrsnom ponudom obrazovnoh, kulturnih I sportskih sadržaja koji zadovoljavaju potrebe njenih građana”, kazao je Medojević ističući da bis sve to postiglo neophodan je konstanatan rad na razvoju sveukupne infrastructure. “Projekti iz oblasti energetike predstavljaju značajan doprinos ravnomjernom regionalnom razvoju I u finkciji su ekonomskog rasta. O značaju snabdijevanja električnomenergijom u 21.vijeku suvišno je govoriti”, istakao je predjednik Mojkovca.

Bonus video: