Bivši radnici Rudnika boksita: "Nećemo se maći dok ne stigne potvrda da su pare legle"

Kako je kazao predstavnik radnika Mujo Muratović, stečajni upravnik Mladen Marković mu je u četrvrtak kazao da je sva dokumentacija završena i da se čeka samo uplata novca
2 komentar(a)
Mujo Muratović, Foto: Svetlana Mandić
Mujo Muratović, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 08.06.2016. 07:04h

Bivši radnici nikšićkih Rudnika boksita koji su sada penzioner blokirali su jutros u osam časova odvoz rude na rampi sektora na Gračanici u blizini Nikšića i tamo će ostati sve dok im ne stigne potvrda iz fonda PIO da im je povezan radni staž za 2009. i 2010. godinu.

Riječ je o oko 540 penzionera koji zbog nepovezanog staža imaju privremena, a ne trajna rješenja o penzijama.

Kako je kazao predstavnik radnika Mujo Muratović, stečajni upravnik Mladen Marković mu je u četrvrtak kazao da je sva dokumentacija završena i da se čeka samo uplata novca.

"Tražio je prostora do danas ali se više nije javljao niti je novac uplaćen tako da se mi nećemo maći ispred rampe sve dok nam iz fonda PIO ne stigne potvrda da su pare legle”, poručio je Muratović u ime okupljenih radnika.

Za povezivanje staža treba oko 1.350.000 eura

Radn su i prošle sedmice na 2 sata blokirali odvoz rude, ostavljajući prostora nadležnima do danas da se njihov problem riješi.

Riječ je o radnicima koji su 2009. i 2010. proglašavani tehnološkim viškom, primili otpremnine po socijalnom programu, ali im je ostalo nepovezano od šest mjeseci do dvije godine radnog staža, pa zbog toga imaju privremena penziona rješenja.

Bonus video: