Partneri Duška Kneževića umjesto para daju 25 odsto "Princeze"

Skupština akcionara razmatraće u petak aneks ugovora kojim se za 2 miliona umanjuje obaveza po osnovu prodaje hotela Princes
265 pregleda 1 komentar(a)
hotel Princeza, hotel Princess, Foto: Anto Baković
hotel Princeza, hotel Princess, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 08.06.2016. 05:39h

Akcionari Atlas hotels grupe, čiji je većinski vlasnik Zatvoreni investicioni fond Atlas Mont, mogli bi ostati bez dva miliona eura koje je trebalo da im uplati arapska kompanija Adria Investment Group Ltd, ukoliko do petka ne reaguje Komisija za hartije od vrijednosti (KHOV).

Za petak je zakazana skupština akcionara Atlas hotels grupe, na kojoj će ZIF Atlas mont, kao većinski vlasnik preduzeća, uprkos rješenju KHOV, pokušati da usvoji Anex br. 1 ugovora između Atlas hotels grupe i ofšor kompanije Adria investment, koju zastupaju ljudi bliski Atlas grupi biznismena Duška Kneževića.

Predloženim Aneksom ugovora želi se za dva miliona eura umanjiti obaveza po osnovu prodaje hotela Princes, koji je prošle godine kupilo „povezanom“ pravno lice direktnom pogodbom za osam miliona eura.

Ovlašćeni zastupnik „arapske“ kompanije je Vuko Dragašević, potpredsjednik Atlas grupe od 2006. do 2013. godine, a izvršni direktor kompanije Hotel Princess je Marko Nikolić, sadašnji član Odbora direktora Atlas hotels grupe i potpisnik ugovora u ime tog preduzeća.

Rješenjem KHOV od 25. maja ove godine društvu koje upravlja Atlas Mont fondom na četiri mjeseca je zabranjeno raspolaganje imovinom fonda.

Osnovnim ugovorom, Adria Investments Group Limited se obavezala da otplati diskontovani dug prema Hypo Alpe Adria bank Klagenfurt (ukupan dug prema banci je bio ispod šest miliona eura) i da do 3. februara 2016. godine uplati dva miliona barskoj Atlas hotels grupi. S obzirom na to da ofšor kompanija iz Emirata nije ispoštovala obavezu, ponudila je da ustupi 25 odsto vlasništva u hotelu Princess površine 11.354 kvadratnih metara u centru Bara, koji je dobila prošle godine za svega 8.000.000 eura iako je samo u njegovu rekonstrukciju prije nekoliko godina uloženo 10,5 miliona eura.

Time se želi akcionarima ZIF Atlas Mont kojih ima oko 10.000 umanjiti imovina sa ciljem izbjegavanja plaćanja zakonskih obaveza fonda. Preostala vrijedna imovina Atlas hotels grupe i dalje je pod hipotekama za kredite trećih lica uzete kod Atlas banke.

Hotel Sozina i restoran Zlatni nar su pod hipotekom zbog tuđih kredita vrijednih 8.000.000 eura uzetih kod Atlas banke čiji je glavni izvršni direktor u tom periodu Đorđe Đurđić bio istovremeno na najbitnijoj funkciji u Društvu za upravljanje fondom bez čije saglasnosti se odluka o garantovanju imovinom akcionara za tuđe kredite nije mogla donijeti.

Pred Privrednim sudom u Podgorici se već vodi spor po sličnom pitanju gdje je Atlas banka izdala garanciju da će biti vraćen dug Duška Kneževića od 12,5 miliona eura arapskoj firmi Kaspia, a validnost te garancije provjerava i Specijalno tužilaštvo.

Iz DZU Atlas Mont koje upravlja ZIF Atlas Mont i Atlas grupe “Vijesti” nijesu mogle dobiti odgovor na pitanje da li je zakazivanje ponovljene Skupštine akcionara Atlas Hotels grupe pokušaj da ZIF Atlas mont fond omogući preostalim akcionarima (povezanim licima) da raspolažu imovinom fonda uprkos rješenju KHOV-a.

Odgovor kad se upoznaju sa slučajem

Iz Komisije za hartije od vrijednosti nijesu juče odgovorili na pitanje “Vijesti” šta će konkretno preduzeti kako bi se spriječilo izglasavanje moguće štetnog Aneksa ugovora po Atlas Hotels grupu i time zaštitila imovina akcionara ZIF Atlas Mont.

Regulator je najavio odgovor na pitanja, nakon što se detaljno upozna sa ovim slučajem.

“Vijesti” su Komisiju pitale i da li su upoznati da je ZIF Atlas Mont uprkos rješenju KHOV zakazao ponovljenu vanrednu Skupštinu akcionara za 10. jun i da je jedna od tačaka dnevnog reda raspolaganje imovinom velike vrijednosti kroz usvajanje Aneksa ugovora između Atlas Hotels Group i Adria investment group limited.

Bonus video: