Vlada nezakonito produžavala koncesije Lutriji Crne Gore

Vlada Igora Lukšića je 2010. godine nezakonito produžila koncesiju za priređivanje lutrijskih igara, zbog čega je kasnije budžet oštećen za dva miliona eura. A Vlada Mila Đukanovića već duže od pola godine odugovlači da usvoji odluku Uprave igre na sreću kojom se Lutriji odbija ponovno produženje
74 pregleda 8 komentar(a)
Sava Grbović, Foto: Savo Prelević
Sava Grbović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.06.2016. 19:07h

Lutriji Crne Gore Vlada Igora Lukšića je 2010. godine nezakonito produžila koncesiju za priređivanje lutrijskih igara na sreću.

Državna kasa zbog toga je oštećena za dva miliona eura, jer je Vlada istu formulu nezakonitog produžetka koncesije ubrzo primijenila 2011. godine i na HIT Montenegro, vlasnike kazina u Maestralu, odrekavši se tako fiksne naknade od dva miliona koju plaćaju kazina kad opet konkurišu za koncesije.

Vlasnici Lutrije su koncesiju za lutrijske igre naslijedili privatizacijom nekada državne kompanije koja je ugovor o priređivanju lutrijskih igara sklopila još 1996. godine. Kada je usvojen novi Zakon o igrama na sreću, 2004. godine, on je propisao da će pravna lica koja su dobila koncesiju po starom zakonu iz 1995. godine moći da nastave sa priređivanjem igara samo do isteka ugovora koje imaju.

Nakon toga, kaže zakonodavac, oni moraju ući u proceduru ponovnog dobijanja koncesije.

To znači - mora se raspisati tender, i ponovo konkurisati za koncesiju. U tom slučaju koncesionari za kazina moraju po zakonu da plate dva miliona eura naknade, dok ta naknada u zakonu ne postoji za lutrijske igre. Vlada je tako, produžavanjem koncesija umjesto raspisivanjem tendera na šta je bila obavezna po zakonu praktično oprostila vlasnicima HIT Montenegro dva miliona eura.

Kako je sticanje prava na priređivanje lutrijskih igara regulisano istim odredbama kao za igre na sreću u kazinima, Ministarstvo finansija je primjenjujući analogiju, produžilo i koncesiju HIT Montenergu na isti način kao i Lutriji.

Pri tom u oba postupka produženja koncesije, i za Lutriju i za HIT Montenegro, zaobiđena je Uprava za igre na sreću koja je nadležna za izdavanje koncesija, što dodatno čini postupke produženja tih koncesija nezakonitim.

Ugovor o produžetku koncesije za Lutriju Crne Gore potpisao je tadašnji premijer Igor Lukšić, a ugovor o produženju za HIT Montenegro tada ministar finansija Milorad Katnić, pošto je to ministarstvo nezakonito odradilo cijelu proceduru utvrđivanja predloga i pisanja ugovora o koncesiji. Ugovor o produženju za HIT Montenegro potpisan je 18. jula 2011. godine, na zahtjev koncesionara, a tri godine prije isteka postojeće koncesije.

U Ugovoru koji je sa Lutrijom sklopio Lukšić 10. maja 2010. godine, a u koji je Monitor imao uvid, navodi se da se koncesija Lutrije produžava do 31.12. 2016. godine, a da je ,,predmet ugovora produženje priređivanja lutrijskih igara u skladu sa Zakonom iz 2004”. Pošto je novi zakon predvidio mnogo veći broj lutrijskih igara nego raniji iz 1995. po kom je Lutrija imala ugovor, Lutrija je tako dobila koncesije za igre koje do tada nije imala.

Po novom zakonu lutrijske igre su: ,,ekspres i instant lutrija; bingo; TV tombola i tombola zatvorenog tipa; loto; keno; sportska prognoza; toto; dodatne igre na lotu i totu; video lutrija; fonto; druge slične igre na sreću s izvlačenjem”.

Po ugovoru iz 1996. godine Lutrija je imala pravo da priređuje mnogo manje igara, tek nekoliko: ,,lutrija, ekspres lutrija, sportska prognoza i loto”.

Iako Lutrijina koncesija traje do kraja ove godine, Grbović je zahtjev da se ona opet produži, prema dokumentaciji koju je Monitor dobio u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama, uputio u julu 2015, skoro godinu i po prije isteka koncesije. A Vlada Mila Đukanovića već više od pola godine odugovlači da usvoji odluku Uprave igre na sreću kojom se Lutriji ponovno produženje koncesije – odbija!

OPŠIRNIJE ČITAJTE U NOVOM BROJU MONITORA

Bonus video: