Brajović i dalje krije imena domaćih podizvođača

Aleksandar Damjanović (SNP) tražio je od ministra spisak firmi koje su angažovane na projektu i vrijednost ugovora koje su dobile
41 komentar(a)
Ivan Brajović, Foto: Gov.me
Ivan Brajović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 06.06.2016. 15:17h

Iako ministar pomorstva i saobraćaja Ivan Brajović u javnim nastupima ne propušta da istakne "transparentnost" u izgradnji prioritetne dionce autoputa od Smokovca do Mateševa, on je danas u parlamentu odbio da saopšti javnosti imena domaćih firmi koje su angažovane na projektu i vrijednost ugovora koje su dobile pojedinačno.

Saopštio je podatak da je resor kojim rukovodi izdao 54 saglasnosti za 61 firmu i da je ukupna vrijednost ugovora oko 210 miliona eura.

Lider Socijaldemokrata, koji je ovih dana u centu pažnje javnosti zbog toga što mu je državna Direkcija za željeznicu po njegovom nalogu plaćala novcem građana partijske skupove, iskoristio je skupštinsku govornicu da iskaže stav kako "neki mediji u kontinuitetu plasiraju neosnovane tvrdnje o kašnjenju projekta", te da je "riječ o politikantskim interesima".

Njegov partijski kolega Damir Šehović ga je pitao kako komentariše to o što se od dijela javnosti pokušava "nametnuti slika da radovi kasne".

"To su pokušaji da se politikantski interesi kojima ne odgovara realizacija tog projekta stavljaju iznad državnih interesa i to je nešto što sa indignacijom odbacujem.Pozivam da pričamo afirmativno o stvarima koje su dobre, a da kritikujemo ono što ne valja" kazao je Brajović.

Aleksandar Damjanović (SNP) tražio je od ministra spisak firmi koje su angažovane na projektu i vrijednost ugovora koje su dobile.

"Ministri uredno pismeno dostavljaju odgovore na poslaničko pitanje u roku koji je poslovnikom predviđen, pa ćete ga i Vi dobiti", kazao je Brajović.

Damjanović mu je odgovorio da nema potrebe da ga on uči poslovničkim procedurama, te da podatak koji je tražio ne treba da čeka mjesec.

"Taj odgvor treba javnosti, a ne meni. Javnost treba da zna imena i trebali ste da ih danas saopštiti. Odgovor ćemo čekati dva mjeseca, pa ako ne stigne preduzećemo druge mjere", kazao je Damjanović.

On je ponovio sumnju da se poslovi u izgradnji namještaju firmama koje su bliske vlasti, te da se taj novac koristi u predizborne svrhe.

Brajović je odbio i da odgovori na pitanje Damjanovića koja su to neriješena pitanja, a tiču se potraživanja države izvođača radova i sudskih sporova koja uzrokuju kašnjenja na izgradnji.

Generalni direktor kompanije CRBC za Crnu Goru koja gradi autoput, Gao Liang u pismu je priznao je da postoje neriješena pitanje koja uzrokuju kašnjenje.

Brajović je kazao da nijesu definisane posebne faze izgradnje zbog čega se ne može govoriti o kašnjenju i da će biti ispoštovan rok 11. maj 2019. godine.

"Vaše pitanje je zasnovano na ptetpostavci o kašnjenju pa nema potrebe da se to komentariše. Kad je ozvaničen početak izgradnje mosta Moračica mogli ste čuti stav direktora kompanije CRBC da nema kašnjenja", kazao je Brajović.

Damjanović je odgovorio da ako je Liang u kratkom roku promijenio mišljenje i da smatra da sve ide po planu onda se nada da ta promjena nije koštala građane i državu.

"Slažem se da do 15. maja 2019. kad budemo vidjeli šta je uređeno, ne možemo govoriti o kašnjenju. Ali, možemo o dinamici radova. Može se desiti da do maja 2018. godine nemamo ništa, a onda za godinu završimo sve što je planirnao za druge tri. Bilo bi dobro da ministar kaže da ovih 25 odsto izgubljenog vremena će se nadoknaditi pojačanom dinamikom radova u narednom periodu", kazao je Damjanović.

CRBC će ovih dana dobiti još šest građevinskih dozvola za glavne projekte

Brajović se nada da će se premašiti cifra od 240 miliona koliko je ugovorom definisani "dio kolača" za domaće podizvođače od ukupno 809 miliona koliko košta cijeli projekat.

On je rekao da su do sada domaće firme ugovrile vrijednost radova od 210 miliona eura.

Šehović ga je pitao hoće li se vrijednost ugovora koji su dobili domaći podizvođači premašiti.

"Do sada je ministarstvo izdalo 54 saglasnosti i podugovreno je 25,16 procenata vrijednosti ugovora, od čega je 20,87 uključeno u onu kvotu od 30 odsto. Iznos nije konačan, jer traje pregovaranje o zaključivanju podizvođačkih ugovora. Očekujem da će cifra od 30 odsto biti premašena", kazao je Brajović.

Najavio je da će ovih dana CRBC dobiti još šest građevinskih dozvola za glavne projekte za posebne dionice.

Do sada su od ukupno 15, izdate dvije za most Moračicu i tunel Vjeternik.

Bonus video: