Imaju profit, a dug državi 2,5 miliona

U Poreskoj se dug od 1,7 miliona vodi na pripojenu ugašenu firmu
155 pregleda 0 komentar(a)
pištolj, Foto: Tara grupa
pištolj, Foto: Tara grupa
Ažurirano: 04.06.2016. 13:34h

Fabrika oružja Tara - Aerospace and defence products iz Mojkovca prikazala je da je prošlu godinu završila sa neto profitom od 1,8 miliona eura, dok je dug za poreze i druge dažbine na kraju 2015. iznosio 2,6 miliona eura, pokazuje izvještaj revizora za ovu kompaniju objavljen na sajtu Montenegroberze.

Većinski vlasnik fabrike je kontroverzni švajcarski trgovac oružjem Hajnrih Tomet, koji preko tri povezane firme posjeduje 76 odsto akcija, dok Vlada Crne Gore ima 12,5 odsto, Krušik Valjevo sedam odsto, a ostali mali akcionari oko pet odsto.

Svjetski mediji, među kojima i “Njujork tajms”, istraživačke novinarske mreže i Amnesti internešenl navodili su da je Tomet optuživan za šverc oružja i da je bio na listi američkog Stejt departmenta za nadzor mogućih ilegalnih trgovaca oružjem. Tomet je ranije negirao umiješanost u bilo kakve nelegalne radnje u vezi sa prodajom oružja, tvrdeći da su to podmetanja konkurencije.

Ovoj kompaniji prošle godine je pripojena druga Tometova firma mojkovačka fabrika metalnih proizvoda Tara Precision Works. Svi podaci iz revizorskog izvještaja su zbirni i odnose se na Tara - Aerospace and defence products nakon pripajanja.

Prema posljednjoj “crnoj listi” najvećih dužnika Poreske uprave iz aprila ove godine, firma koja je pripojena ovoj kompaniji Tara - Precision Works ima dug od 1,7 miliona eura samo za poreze i doprinose na zaradu zaposlenih. Prema podacima iz centralnog registra privrednih subjekata ova firma je nakon pripajanja izbrisana iz registra 14. decembra 2015. godine.

Na toj “crnoj listi” na firmu Tara - Aerospace and defence products nema nikakvog duga. Kada se jedna firma pripaja drugoj, na tu koja nastavlja da radi moraju biti prenijeta i sve obaveze.

Prema podacima revizora na dan 31. decembar kompanija Tara - Aerospace and defence products imala je dug od 1,1 milion eura prema Fondu PIO, 632 hiljade je dug za doprinose za zdravstveno osiguranje, 519 hiljada za porez na zarade zaposlenih, za PDV 108 hiljada, dug Opštini je 53 hiljade,...

Izvršni direktor fabrike Radoje Kljajević prije pet dana dospio je u žižu javnosti nakon fotografisanja sa prijateljima u majicama na kojima je pisalo “Bolje lopov, nego majmun”, što je dovođeno u vezi sa razmjenom uvreda između premijera Mila Đukanovića i poslanika DF-a. On je kazao da su majice kupili u Splitu i da natpis nema veze sa incidentom u Skupštini.

Bonus video: