Konstituisan Koordinacioni odbor zdravstvenog turizma

Savjetnik u Ministarstvu zdravlja, Nataša Žugić, navela je da se nada da će se djelovanjem Koordinacionog odbora u potpunosti definisati oblast zdravstvenog turizma i postići sinergijski efekat kroz saradnju sektora turizma i zdravstva u Crnoj Gori
118 pregleda 2 komentar(a)
Koordinacioni odbor zdravstvenog turizma, Foto: Privredna komora Crne Gore
Koordinacioni odbor zdravstvenog turizma, Foto: Privredna komora Crne Gore
Ažurirano: 04.06.2016. 12:09h

U Privrednoj komori Crne Gore (PKCG) konstituisan je Koordinacioni odbor zdravstvenog turizma, čiji će osnovni biti osmišljavanje, podsticanje, koordinisanje, razvoj i unaprijeđenje kvaliteta usluga.

Iz PKCG je saopšteno da su na sjednici na kojoj je konstituisan Koordinacioni odbor verifikovani mandati 28 članova odnosno predstavnika kompanija, državnih institucija, javnih preduzeća, udruženja i nevladinih organizacija (NVO), koji će svojim radom doprinositi razvoju te značajne oblasti.

Za predsjednika Koordinacionog odbora je izabran izvršni direktor Klastera zdravstvenog turizma Crne Gore, Vasilije Stijepović, a za zamjenika generalni direktor Direktorata za upravljanje turističkom destinacijom u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Marko Petričević.

Stijepović je saopštio da će PKCG kroz Koordinacioni odbor upotpuniti sistemski rad na afirmaciji zdravstvenog turizma u Crnoj Gori, koji traje posljednjih osam godina.

“Osnovni cilj ovog Koordinacionog odbora trebalo bi da bude osmišljavanje, podsticanje, koordinisanje, razvoj, unapređenje kvaliteta usluga, rješavanje stručnih pitanja, profilisanje zdravstvenog turističkog proizvoda, kao i oblikovanje njegove promocije na domaćem i stranom tržištu”, kazao je Stijepović.

On smatra da Odbor, u sinergiji sa drugim akterima razvoja zdravstvenog turizma, treba da pomogne iznalaženju izvora sredstava finansiranja razvojnih programa zdravstvenog turizma u Crnoj Gori i uspostavljanju saradnje sa državnim organima te zastupanju interesa članica pri donošenju zakonskih propisa.

Petričević je saopštio da od Koordinacionog odbora očekuje značajne preporuke, ali i kritike prema resornom Ministarstvu, kako bi se pomogao razvoj te značajne grane koja predstavlja biznis sa sve značajnijim rastom i udjelom u svjetskom bruto domaćem proizvodu (BDP) od 20 odsto.

Savjetnik u Ministarstvu zdravlja, Nataša Žugić, navela je da se nada da će se djelovanjem Koordinacionog odbora u potpunosti definisati oblast zdravstvenog turizma i postići sinergijski efekat kroz saradnju sektora turizma i zdravstva u Crnoj Gori.

Medicinski direktor Instituta „Simo Milošević“ u Igalu, Marina Delić, kazala je da je zajednički interes svih da Crna Gora, koja je bogata resursima u oblasti zdravstvenog turizma, iste strateški iskoristi za dobrobit svih građana.

Potpredsjednik PKCG, Ljiljana Filipović, ocijenila je da Koordinacioni odbor predstavlja nastavak zalaganja te privredne asocijacije za razvoj zdravstvenog turizma, kako bi Crna Gora postala destinacija prepoznata, između ostalog, i po toj djelatnosti.

Bonus video: