Mitropolija: Mještani i država da se dogovore oko Buljarice

Iz MCP su saopštili da se mještani i vlasnici imovine boje da će, pod plaštom javnog interesa, jedinu korist od ovako zamišljenog projekta imati investitor, po cijenu zanemarivanja održivog razvoja i interesa mjesnog stanovništva
290 pregleda 2 komentar(a)
Buljarica, Foto: Nemanja Vukotić
Buljarica, Foto: Nemanja Vukotić
Ažurirano: 03.06.2016. 18:11h

U valorizaciji prostora Buljarice neophodan je dogovor i partnerstvo državnih organa i vlasnika nepokretnosti na tom lokalitetu, naročito imajući u vidu činjenicu da starosjedioci, stanovnici i vlasnici imovine smatraju da se država prema njima nije odnosila partnerski, ocijenila je Mitropolija crnogorsko-primorska.

Iz MCP su saopštili da se mještani i vlasnici imovine boje da će, pod plaštom javnog interesa, jedinu korist od ovako zamišljenog projekta imati investitor, po cijenu zanemarivanja održivog razvoja i interesa mjesnog stanovništva.

“Mitropolija je još ranije obavijestila javnost da je svojevremeno imala kontakte sa tada aktuelnim investitorima za prostor Buljarice, ali ti razgovori su bili daleko od svakog formalnog dogovora za davanje investitoru u zakup zemlje u vlasništvu Crkve. Dakle, ne postoji nikakav završeni posao kad je u pitanju crkvena imovina u Buljarici”, rekli su iz MCP.

Predstavnici MCP su u vezi sa nedavno raspisanim tenderom za prodaju zemlje u vlasništvu opštine i države u Buljarici, imali savjetovanje sa starosjediocima i stanovnicima Buljarice 22. maja u manastiru Gradište na dan manastirske slave i proslave 900 godina manastirske crkve Svetog Nikole.

Mitropolija očekuje da neće biti jednostranih poteza države i da ona eksproprijacijom ispod tržišnih cijena i čak, negdje pominjanim, iseljavanjem stanovništva, neće dovesti sve vlasnike, kao i one kojima nije izvršena restitucija, pred svršen čin, kao alternativu im dajući nesigurne i višegodišnje sudske procese kako bi se izborili za svoja prava. “Mitropolija će, štiteći vjekovima zavještanu joj imovinu, u narednom periodu, biti u stalnom kontaktu sa predstavnicima mjesnog stanovništva i učiniti sve što je u njenoj moći da dođe do poštenog dogovora i iskrenog partnerskog odnosa na korist čitavog našeg društva”, navedeno je u saopštenju.

Mitropolija, kako se dodaje, snažno protestuje protiv činjenice da su u posljednji javni tender koji je raspisan za nepokretnosti u opštinskom i državnom vlasništvu, koje uglavnom čine brda koja opasuju Buljaricu, uvršteni i vjerski objekti - crkva Svete Petke na Pataljagama i ostaci crkava Svetog Đorđa, Svete Gospođe i Svetog Dimitrija.

Mitropolija traži za sve predmetne crkve sa njihovim portama formiranje posebnih parcela i potom izuzimanje tih novoformiranih parcela iz bilo kakve vrste tendera. Namjera Mitropolije i stanovnika Buljarice i Paštrovića je da, kako dodaju, obnovi ove svetinje.

Bonus video: