Bojović: Protivpravnim poslovanjem Vektre Jakić napravljena neprocjenjiva šteta

“Umjesto da Ivanović i Brković budu u tužilaštvu zbog nanesene višemilionske štete državi, oni zloupotrebljavaju parlament kako bi izbjegli krivičnu odgovornost i nadoknadu bar dijela štete koju su proizveli”, rekao je Bojović
662 pregleda 1 komentar(a)
Bojović, Foto: DNP
Bojović, Foto: DNP
Ažurirano: 22.12.2018. 12:44h

Dozvoljenim protivpravnim poslovanjem kompanije Vektra Jakić napravljena je neprocjenjiva šteta koja može da bude još veća ako se nešto konkretno, u pogledu njegove zaštite, ne preduzme u najskorijem roku, ocijenio je član predsjedništva Demokratske narodne partije (DNP) Vladislav Bojović.

“Svjedoci smo da je najveći koncesionar već godinama sjekao samo najzdraviju šuma, u najboljem prirastu, dok su se oboljela i osušena stabla, uprkos zakonskoj i ugovornoj obavezi zaobilazila, zbog čega se, poslednjih godina, ubrzano suše i propadaju i oni najzdraviji i najkvalitetniji šumski kompleksi”, naveo je Bojović u saopštenju.

Bojović, koji je i funkcioner Demokratskog fronta (DF), kazao je da je pitanje koliko će zdrave šume uopšte i biti u pljevaljskoj opštini, ako se dozvoli Vektri da zadrži koncesije do isteka ugovornog perioda od 30 godina i ako se odgovorni za tu situaciju ne privedu pravdi.

On se osvrnuo na konsultativno saslušanje koje je u petak održano u parlamentu na zajedničkoj sjednici skupštinskih odbora za ekonomiju i poljoprivredu na temu primjene ugovora o koncesiji zaključenog na 30 godina između Vlade i Vektre Jakić, a na zahtjev vlasnika kompanije, Dragana Brkovića.

Sjednicom je predsjedavao predsjednik Odbora za poljoprivredu, Petar Ivanović.

“Umjesto da Ivanović i Brković budu u tužilaštvu zbog nanesene višemilionske štete državi, oni zloupotrebljavaju parlament kako bi izbjegli krivičnu odgovornost i nadoknadu bar dijela štete koju su proizveli”, rekao je Bojović.

On tvrdi da je zajednička sjednica odbora za poljoprivredu i ekonomiju zakazana i održana sa ciljem da se zloupotrebom parlamenta legitimiše izgleda već dogovoreno otpisivanje višemilionskog poreskog i koncesionog duga kompaniji Vektra Jakić.

“U Skupštini jeste održano konsultativno saslušanje, ali je i laiku jasno da ono može biti uvod u donošenje mjera i odluka koje isključivo odgovaraju Brkoviću lično, a nanose veliku i višestruku štetu državnim interesima”, poručio je Bojović.

On smatra da su višegodišnje katastrofalno stanje u Vektri Jakić i kontinuirano protivpravno poslovanje te kompanije dovoljan razlog da Ivanović i sadašnji ministar poljoprivrede Milutin Simović podnesu ostavke zbog objektivne moralne i profesionalne odgovornosti.

“Umjesto toga, izgleda da je već pripremljen scenario da nakon što Ivanović progura ovaj skandalozan otpis duga kompaniji Vektra Jakić u Skupštini, isti bude nagrađen pozicijom novog savjetnika predsjednika države, Mila Đukanovića, što je samo u Crnoj Gori normalno i moguće”, saopštio je Bojović.

On je rekao da to ekspresno izlaženje u susret inicijativi da se izigra zakon i izvršavanje zahtjeva Brkovića pojačava sumnju da je Ivanović jedan od ključnih pokrovitelja protizakonitih radnji i poslova u oblasti šumarstva u dužem periodu.

“Od trenutka kada je izabran za ministra poljoprivrede, Ivanović djeluje kao najveći zaštitnik onih koncesionara koji već godinama grubo krše svoje ugovorne obaveze i uništavaju šumsko bogatstvo na sjeveru Crne Gore”, dodao je Bojović.

Prema njegovim riječima, i u afričkim državama danas postoji viši stepen javne odgovornosti i poštovanja pravne regulative kada je u pitanju odnos prema prirodnim resursima, nego što je to slučaj u Crnoj Gori.

“Zbog toga, ne vjerujemo da će nadležni državni organi, podstaknuti najnovijom zajedničkom inicijativom Brkovića i Ivanovića na štetu države, konačno pokrenuti široku istragu sa ciljem da se utvrdi krivična odgovornost velikog broja osoba, a posebno pojedinaca iz vrha vlasti, zbog različitih protivzakonitih radnji i malverzacija u oblasti šumarstva”, zaključio je Bojović.

Bonus video: