Popović: Bjelasica rada neće dobiti novac dok ne ispune uslove

Bjelasica rada je u blokadi 42 dana, a nalazi se i na "crnoj listi" Poreske uprave sa dugom za poreze, doprinose i koncesije od 2,5 miliona eura
88 pregleda 3 komentar(a)
Milenko Popović, Foto: Savo Prelević
Milenko Popović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.06.2016. 19:37h

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milenko Popović kazao je da neće dozvoliti da se firmi Bjelasica rada uplati novac po osnovu kredita iz Abu Dabi fonda dok se za to ne stvore preduslovi.

“Takvih preduslova ima dosta”, rekao je Popović “Vijestima”.

Bivši ministar poljoprivrede i aktuelni potpredsjednik Vlade Petar Ivanović potpisao je 18. maja ugovor o kreditu sa bjelopoljskom firmom vrijedan dva miliona dolara, iako je Državna revizorska institucija (DRI) dva dana ranije objavila da Bjelasica rada duguje državi skoro pola miliona eura po osnovu koncesija za eksploataciju izvorišta “Čeoče” i da joj je istekao ugovor o koncesiji.

“Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja do sada nije uplaćivalo novac kompaniji Bjelasica rada. Potpisivanje ugovora uslijedilo je nakon ispunjavanja predviđene procedure i predstavlja pravnu pretpostavku za ispunjavanje dalje procedure koja je previđena ugovorom o kreditu koja uključuje i regulisanje obaveza. Ja kao ministar neću dozvoliti nikakve uplate po tom osnovu sve dok se ne stvore preduslovi za to”, kazao je Popović.

Bjelasica rada je, prema juče objavljenoj listi blokiranih preduzeća, u blokadi 42 dana zbog duga o 1.631 euro. Firma je i na "crnoj listi" Poreske uprave sa ukupnim dugom za poreze, doprinose i koncesije od 2,5 miliona.

Većinski vlasnik kompanije je Eurofond, kojim godinama upravljaju firme i osobe povezane sa biznismenom Veselinom Barovićem.

Kredit Bjelasici radi je obezbijeđen u okviru projekta ADMAS kojeg sa 50 miliona finansira Abu Dabi razvojni fond, a Vlada je dala garancije. Nakon potpisivanja ugovora slijedi procedura osiguranja kredita odgovarajućim kolateralima i ispunjenje uslova predviđenih ugovorom od čega će zavisiti i brzina upotrebe novca. Tu provjeru bez problema je prošla Vektra Jakić, iako se nalazi u stečaju kroz reorganizaciju.

DRI je utvrdila da je Bjelasica rada i po isteku ugovora obavljala koncesionalnu djelatnost i da joj je produžen rok za eksploataciju za još polovinu roka iz prvog ugovora odnosno do 1. aprila 2014. Nadležno Ministarstvo ekonomije je, kako navodi DRI, obavijestilo koncesionara da je ugovor istekao bez zakonske mogućnosti da se on produži.

DRI je konstatovala da u ovoj godini (za 2015. godinu) nije obračunavana koncesiona naknada za izvorište mineralne vode Čeoče jer Uprava za vode nema zaključen ugovor o koncesiji i nema informaciju o ostvarenoj proizvodnji, iako je izvjesno da je bilo eksploatacije u toj godini.

Uprava za vode je 27. maja raspisala oglas za davanje koncesije za korišćenje mineralne vode s izvorišta “Čeoče” u Bijelom Polju za flaširanje, odnosno pakovanje ili dopremanje vode u komercijalne svrhe. Ponude se mogu dostavljati do 28. juna. Važan element iz oglasa je dokaz da ponuđač nema neizmirene poreske i obaveze po osnovu kazni izrečenih u krivičnom ili prekršajnom postupku, u periodu od najmanje tri godine prije objavljivanja javnog oglasa.

Bonus video: