Novac radnicima Brodogradilišta do 25. juna

Veliki dok je za 11 miliona eura prodat litvanskoj kompaniji AB Vakaru Laivu Gamykla
51 pregleda 1 komentar(a)
Brodogradilište Bijela, Foto: Slavica Kosić
Brodogradilište Bijela, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 02.06.2016. 18:41h

Stečajni upravnik Jadranskog brodogradilišta iz Bijele Žarko Ostojić potpisao je juče ugovor o prodaji velikog doka, vrijedan 11 miliona eura, litvanskoj kompaniji AB Vakaru Laivu Gamykla.

Ugovor je u ime kupca potpisala agencija Abako iz Bara, koja ga zastupa, a ugovor je ovjeren kod notara Tamare Marić iz Herceg Novog.

Ostojić je “Vijestima” kazao da se kupac obavezao da novac na račun stečajnog dužnika uplati najkasnije do 5. juna.

“Nakon toga Privredni sud će utvrditi nacrt za djelimičnu diobu, nakon čega će biti isplaćena utvrđena potraživanja prvog, drugog i djelimično tećeg isplatnog reda. Radnici Brodogradilišta potražuju oko 1,3 miliona eura, Poreska uprava oko šest miliona, dok će se povjerioci trećeg isplatnog reda naplatiti srazmjerno učešću u preostalom iznosu”, objasnio je Ostojić.

On očekuje da će novac po osnovu potraživanja radnicima biti podijeljen najkasnije do 25. juna, a moguće i prije.

Prvorangirana kompanija na ovom drugom tenderu za prodaju imovine estonska kompanija Baltik art je, zbog skupog transporta i pripreme za tegljenje, odustala od kupovine velikog doka Brodogradilišta.

Zbog toga su i počeli pregovori i zaključen ugovor sa drugorangiranim ponuđačem.

Stečajna uprava Brodogradilišta objavila je početkom marta drugi tender za prodaju dijela imovine preduzeća, po ukupnoj početnoj cijeni od oko 19,71 milion eura.

Bonus video: