Mrdović: Što prije naplatiti dugovanja Vektre Jakić

"Koncesiona politika u zemlji odavno je zrela za ozbiljno redefinisanje, budući da od koncesija država prihoduje mrvice”, smatra Mrdović
1359 pregleda 4 komentar(a)
Ines Mrdović, Foto: Boris Pejović
Ines Mrdović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.12.2018. 14:41h

Nadležni organi morali bi najhitnije da naplate dugovanja kompanije Vektra Jakić za poreze i koncesije, umjesto što se njenom vlasniku omogućava da bez ikakve odgovornosti krši zakone Crne Gore, ocijenili su iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Koordinator programa za javne finansije u MANS-u, Ines Mrdović, kazala je da je veoma zabrinjavajuće što Poreska uprava (PU) još ništa ne preduzima kako bi naplatila dug pljevaljske kompanije od blizu deset miliona EUR, posebno imajući u vidu da javne finansije zemlje tonu sve dublje.

"Štaviše, vlasniku Vektre Jakić, Draganu Brkoviću, se omogućava da u najvišem zakonodavnom domu govori o koncesionom ugovoru i razlozima zbog kojih ne plaća obaveze državi, te da demonstrira drskost privilegovanog biznismena, kojem se godinama gleda kroz prste”, navela je Mrdović u saopštenju.

Ona je rekla da je upravo tome u petak svjedočila kompletna crnogorska javnost kada je u Skupštini, na posebnoj sjednici odbora za ekonomiju i poljoprivredu, uopšte i razgovarano o smanjenju dugova pljevaljske kompanije, čime je pokazana slabost državnih institucija.

"Ovo naročito kada se ima u vidu da vlasnik Vektre Jakić ne poštuje koncesioni ugovor o eksploataciji šuma, da su se odavno stekli uslovi za njegov raskid i da kroz neplaćanje poreza i koncesione naknade direktno šteti budžet", poručila je Mrdović.

Prema njenim riječima, šumsko bogatstvo je bogatstvo svih građana i koncesiona naknada za njegovo korišćenje bi morala biti u znatno većem iznosu nego što je to sada slučaj.

"Naime, koncesiona politika u zemlji odavno je zrela za ozbiljno redefinisanje, budući da od koncesija država prihoduje mrvice”, smatra Mrdović.

Ona je saopštila da je slučaj Vektre Jakić jedan od primjera takve porazne politike, u kojoj je privilegovani biznismen za sitni novac došao do vrijedne kompanije i sa kojim je istovremeno potpisan ugovor o koncesiji na neopravdano dug rok od čak 30 godina.

"Međutim, on ne samo da nije poštovao ugovor, već je firmu gurnuo u ogromne gubitke, pa su na kraju prošle godine oni iznosili nestvarnih 44 miliona eura. Ali sve to nije smetalo Vladi da ga u međuvremenu podrži sa kreditom iz Abu Dabi fonda, za čije vraćanje upravo ona garantuje, pa bi ceh tih odluka mogao doći na naplatu kod svih poreskih obveznika", tvrdi Mrdović.

Ona je kazala da slučaj Vektre Jakić pokazuje i da ima dovoljno elemenata da se u njega najhitnije uključi državno tužilaštvo, kako bi ispitalo ukupno poslovanje pljevaljske kompanije i njen izvoz drvne građe, kao i kršenje ugovornih odredbi i ostalih obaveza.

Bonus video: