Jugopetrol sada bez dividende

Neto profit u 2015. bio 4,9 miliona eura, zadržana dobit 14,3 miliona ili tri eura po akciji
375 pregleda 4 komentar(a)
jugopetrol_1, Foto: V.BELOJEVIĆ
jugopetrol_1, Foto: V.BELOJEVIĆ
Ažurirano: 01.06.2016. 18:53h

Skupština akcionara Jugopetrola na sjednici 7. juna neće odlučivati o podjeli dividende akcionarima, ali je moguće da to uradi naknadno do kraja godine, kazala je “Vijestima” sekretar Jugopetrola Vesna Spaić.

Na dnevnom redu Skupštine je odluka kojom bi se neto dobit iz 2015. godine od 4.926.070 eura, raspodijelila tako što bi 183.333 eura biti izdvojeno za rješavanje stambenih pitanja zaposlenih u skladu sa Kolektivnim ugovorom Jugopetrola, a preostali iznos od 4.742.737 eura biće usmjeren u neraspoređenu dobit.

“Zakonom je propisano da odluku o isplati dividende donosi Skupština akcionara. Isplata dividende nije na dnevnom redu predstojeće redovne godišnje Skupštine akcionara, ali postoji mogućnosti da se u preostalom dijelu tekuće godine održi sjednica na kojoj bi se odlučivalo o tom pitanju”, kazala je Spaićeva.

Većinski vlasnik Jugopetrola je grčka kompanija Helenik Petroleum koja ima 54,35 odsto akcija i kojoj pripada isto toliko neto dobiti. Građani kao fizička lica posjeduju 17,03 odsto akcija i njima bi pripadalo oko 800 hiljada eura od prošlogodišnje dobiti. Većina preostalog dijela kapitala nalazi se u vlasništvu bivših privatizacionih fondova i firmi koje se najčešće kriju iza kastodi računa.

Osim ovog iznosa kompanija je na kraju prošle godine, prema objavljenom finansijskom izvještaju, imala ukupnu neraspoređenu dobit od 14,3 miliona eura, što je tri eura po akciji.

Kompanija Jugopetrol imala je gubitak od 545 hiljada eura u prvom kvartalu ove godine (januar-mart), što je prvi put da ima negativan rezultat u bilo kojem periodu.

Finansijski menadžer Jugopetrola Nikola Jovanović kazao je “Vijestima” prije 20 dana da je ovaj gubitak uslovljen niskim jediničnim maržama izazvanim nepovoljnim kretanjima cijena nafte na svjetskim tržištima. To je, kako je kazao, uticalo na smanjenje profitabilnosti u odnosu na isti period prošle godine, kada su imali profit od 54 hiljade eura. On je kazao da se u narednom periodu očekuje stabilizacija cijena nafte na svjetskim tržištima i da će preduzeće završiti poslovnu godinu sa pozitivnim rezultatom.

Bonus video: