Đeljošaj se predomislio: Povukao potpis, "u bojkotu je"

Poslanik Albanske alternative je kazao da dok se taj problem ne riješi ne želi za sada ništa dalje da komentariše
1 komentar(a)
Nik Đeljošaj, Foto: Boris Pejović
Nik Đeljošaj, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 01.06.2016. 18:55h

Poslanik Albanske alternative Nik Đeljošaj, član Anketnog odbora za prikupljanje informacija i činjenica o postupanju nadležnih prilikom prodaje imovine Duvanskog kombinata povukao je potpis sa Predloga izvještaja o radu Anketnog odbora. Taj izvještaj su, pored Đeljošaja, 16. februara 2016, predložili poslanici DPS-a Branko Čavor, Predrag Sekulić, Milorad Vuletić, kao i Almer Kalač iz BS-a.

Na pitanje “Vijesti” zašto je povukao potpis sa predloga izvještaja poslanika vladajućih stranaka i da li postoji mogućnost da podrži predlog izvještaja opozicije, Đeljošaj je “Vijestima” odgovorio da je “u bojkotu Skupštine zbog rječnika crnogorskog jezika” koji je objavila CANU.

On je kazao da dok se taj problem ne riješi ne želi za sada ništa dalje da komentariše. Đeljošaj je nedavno tražio hitno povlačenje i uništavanje prvog toma "Rječnika crnogorskog narodnog i književnog jezika" CANU-a, zbog, kako je naveo, neadekvatnog tretmana albanskog naroda i termina “albanizacija”, “albanizirati”.

Prema nezvaničnim informacijama, da bi se izglasao drugi predlog izvještaja o radu Anketnog odbora, koji je predložio predsjednik Anketnog odboraAleksandar Damjanović (SNP) poslanicima opozicije je kao sedmi potreban i glas Đeljošaja, jer ovo skupštinsko tijelo ima ukupno 12 članova.

Prema predlogu izvještaja, koji je Damjanović poslao članovima Anketnog odbora na izjašnjenje, “postupak prodaje DKP-a obavljen je nezakonito, na štetu imovine kompanije, javnog i interesa manjinskih akcionara i zaposlenih”.

On je predložio i četiri mjere, a prva je da se preduzmu aktivnosti da se ugovor o prodaji nepokretnosti DKP-a kompaniji Zetatragnja proglasi ništavim.

Damjanović je, između ostalog, predložio da Skupština sprovede mjere za utvrđivanje odgovornosti državnih funkcionera, potpisnika sporazuma o uslovima prodaje i o prodaji sa pratećim aneksima i dostavi VDT-u na dalje postupanje dokumentaciju kojom je Anketni odbor raspolagao prilikom sprovođenja parlamentarne istrage, kao i detaljne zapisnike sa sjednica.

Bonus video: