Svilanović: Glavni cilj milion radnih mjesta u regionu neće biti ispunjen do 2020.

Tokom ljeta sam napravio eksperiment. Putovao sam od Sofije do Podgorice i trebalo mi je da stignem 12 sati. Vjerovatno nisam izabrao najkraći put, ali ipak ne može toliko dugo trajati da se prevaziđe 600 kilometara," kazao je bugarski šef diplomatije Daniel Mitov
1 komentar(a)
Daniel Mitov, Goran Svilanović, Foto: RCC
Daniel Mitov, Goran Svilanović, Foto: RCC
Ažurirano: 31.05.2016. 15:25h

Uprkos tome što je u regionu od 2010. godine otvoreno vise od 150.000 radnih mjesta, to nije dovoljno kako bi se smanjila zabrinutost stanovnika.

Međutim, da bi problem nezaposlenosti smanjio region bi trebalo da se posveti jačanju konkurentnosti, boljoj povezanosti i slobodnom kretanju radne snage, poručeno je sa godisnjeg sastanka Savjeta za regionalnu saradnju (RCC).

"Kad pitate ljude u regionu šta vas boli i šta je vaša najveća briga, bilo da to pitanje postavite u Beogradu, Sarajevu, Tirani, Prištini, Podgorici ili Skoplju, nema razlike. Oko 70 odsto kaže da se boji da ostane bez posla, a isti je odgovor i od onih koji ne rade jer vjeruju da će teško naći posao", kazao je danas generalni sekretar RCC Goran Svilanović.

On je na konferenciji za novinare kazao da glavni cilj RCC-ove strategije za zemlje jugoistocne Evrope - milion radnih mjesta u regionu - nece biti ispunjen kako je planirano do 2020.

"Ni blizu nismo da ostvarimo taj cilj. U ovom trenutku, ako poredite 2010. i 2014. mi smo na svega osam odsto onoga što je trebalo kada je pitanju stvaranje radnih mjesta", kazao je Svilanović na konferenciji za novinare u Pravetsu, u Bugarskoj.

Naime, kako bi se ostvario cilj da stopa zaposlenosti u regionu bude 44,4 odsto, svaka od sedam zemalja bi u narednih pet godina trebalo da zaposli između 150.000 i 170.000 osoba godišnje. To je, po predstavnicima RCC-a, teško ostvarivo.

Zato ce tri ključna nosioca u radu Savjeta u sljedeće tri godine biti povezanost, konkurentnosti i mobilnost radne snage.

Po riječima bugarskog šefa diplomatije Daniela Mitova, saobraćajna i energetska povezanost ključne su oblasti na koje bi trebalo da se usmjere zemlje regiona.

Za lošu saobraćajnu povezanost iskoristio je lični primjer.

"Tokom ljeta sam napravio eksperiment. Putovao sam od Sofije do Podgorice i trebalo mi je da stignem 12 sati. Vjerovatno nisam izabrao najkraći put, ali ipak ne može toliko dugo trajati da se prevaziđe 600 kilometara," kazao je Mitov na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Svilanovićem.

Kada je u pitanju energetska infrastruktura, bugarski ministar je naglasak stavio na gasnu.

"Moramo biti veoma dobro sinhronizovani i blisko sarađivati kako bi stvorili adekvatnu infrastrukturu i razvili tržište među našim zemljama", kazao je Mitov.

Predstavljajuci rezultate strategije, generalni sekretar RCC-a je kazao da će od 11 ciljeva koji su postavljeni strategijom JIE 2020 većina po svemu sudeći biti ispunjena.

"Dva su ispunjena, dva će biti ispunjena u narednih nekoliko godina a dva vjerovatno do kraja 2020.", rekao je Svilanović.

Ciljevi koji su ispunjeni ili premašeni tiču se trgovinskog bilansa i broja osnovanih kompanija, očekuje se da budu ostvareni sljedećih godina na polju direktnih stranih ivesticija i broja visokokvalifikovane radne snage, a do kraja 2020. trebalo bi da budu ostvareni i oni koji se tiču BDP-a po zaposlenom stanovniku i učinkovitosti vlade.

"Nakon pada 2012. i 2013, direktne strane ivesticije su zabilježile rast u 2014., a taj trend se nastavio i tokom 2015.", saopšteno je iz RCC-a, koji su napomenuli da su u Crnoj Gori one dominantne u dva sektora - nekretnine i finansijski sektor.

Region je postigao tek neznatan napredak u približavanju Evropskoj uniji i povećanju obima trgovine.

Svilanović je kazao da je veoma vazno da građani imaju mogućnost da se zaposle u struci u nekoj drugoj zemlji regiona, te je zato Savjet pokrenuo inicijativu da se prvo ljekarima, stomatolozima, arhitektama i građevinskim inženjerima omogući automatsko priznavanje diplome, ako su je stekli na priznatom fakultetu.

Dodao je i da će se raditi na uspostavljanju niže cijene rominga u regionu, koji bi, po njemu, na kraju bio i ukinut.

"Želimo da nas vodi san - jedan region, jedna ekonomija", poručio je Svilanović.

RCC čine BiH, Srbija, Hrvatska, Makedonija, Kosovo, Crna Gora, Albanija i na njih se odnosi strategija.

Bonus video: