Miličković pozvan na ročište: Raspravljaće o tužbi protiv tužiteljke

“Ovaj poces mora da otkrije vinovnike pljačke akcionara kroz privatizaciju EPCG”
0 komentar(a)
Vasilije Miličković, Foto: Luka Zeković
Vasilije Miličković, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 31.05.2016. 14:55h

Predsjednik Višeg suda u Podgorici Boris Savić pozvao je predsjednika Udruženja manjinskih akcionara Elektroprivrede Vasilija Miličkovića da 7. juna prisustvuje ročištu na kojem će se ispitivati i ocjenjivati zakonitost i opravdanost njegove optužnice protiv tužiteljke Lidije Vukčević. Miličković Vukčevićevu sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja i nesavjestan rad u službi.

Miličković je kazao da je iznenađen pozivom.

“Ne mogu da vjerujem da je zakazano ročište po mojoj optužnici protivu specijalnog tužioca. Ova rasprava mora da otkrije ne samo motive Lidije Vukčevic da zaštiti Prvu banku, koja je izdala lažnu potvrdu na bazi koje su mali akcionari EPCG drugi put opljačkani, već i motive Komisije za hartije od vrijednosti (KHOV) i Savjeta za privatizaciju da se stave u ulogu pomagača pljačke, ili čak samih organizatora pljačke”, rekao je Miličković “Vijestima”.

On smatra da bi ovaj proces morao da otkrije i kazni vinovnike “istorijske pljačke akcionara i građana CG kroz proces privatizacije EPCG”.

“Ovim putem pozivam specijalnog tužioca Milivoja Katnića da na ročistu zauzme glavnu ulogu aktivnog posmatrača i da procesuira i ostale specijalne tužioce. Apostrofirao bih ulogu pomoćnika specijalnog tuzioca Veljka Rutovića, kome je Vujica Lazović priznao u pisanoj formi da je kod izbora A2A svjesno povrijeđen zakon čime je nastalo više stotina miliona eura štete. Apelujem i na lidere opozicije da uzmu aktivno učešće u ovom slučaju u borbi za vladavinu prava, jer je prosto nedopustivo da se najveća transakcija na tržištu kapitala odradi na bazi lažne potvrde izdate od Prve banke i brokera kupca akcija, a ne na bazi uvida u račun manjinskih akcionara”, dodao je Miličković.

On je u skladu sa preporukom Specijalnog tužilaštva nedavno obnovio 11 krivičnih prijava protiv visokih vladinih i opštinskih funkcionera, ali i većeg broja sudija i tužioca, za koje tvrdi da su opstruirali postupke koje je pokušao da pokrene od 2009. godine.

Bonus video: