Prvi kongres evropskih menadžera u CG: Šansa za promociju crnogorske ekonomije

Učešće na Prvom kongresu evropskih menadžera potvrdilo je preko 300 delegata i gostiju iz više od 20 država.
65 pregleda 1 komentar(a)
asocijacija menadžera, Foto: Savo Prelević
asocijacija menadžera, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 31.05.2016. 13:45h

Kongres evropskih menadžera, koji će naredne sedmice biti održan u hotelu Splendid u Budvi, velika je šansa za promociju crnogorske ekonomije na međunarodnom tržištu što će doprinijeti jačanju trgovinske razmjene sa regionom i drugim državama, ocijenili su predstavnici organizatora skupa, Asocijacije menadžera Crne Gore (AMCG).

Potpredsjednik Asocijacije za ekonomiju i finansije Vinko Nikić kazao je da će skupu prisustvovati predstavnici svih značajnijih preduzeća u Crnoj Gori i Privredne komore pa neće izostati prilika da se evropskim menadžerima prezentuje stanje ekonomije, konkurentske prednosti preduzeća, kao i kvalitet proizvoda i usluga koji mogu biti predmet međunarodne razmjene

„Ovim bi mogla povećati devizne prilive i pospješiti domaću ekonomij uopšte kako bi se kvalitetnije nosila sa globalnom konkurencijom“, rekao je Nikić na konferenciji za novinare.

Programski direktor Asocijacije Slobodan Radović saopštio je da je učešće na Prvom kongresu evropskih menadžera potvrdilo preko 300 delegata i gostiju iz više od 20 država.

„Ove brojke su premašile i naša očekivanja pa možemo reći da je predstojeći kongres u potpunosti uspješan sa aspekta broja delegata dok će naša organizacija događaja samo potvrditi uspjeh“, kazao je Radović.

Kongres će biti održan 6. i 7. juna uz podršku Evropske konfederacije menadžera, Evropske menadžment asocijacije, Hrvatske udruge menadžera i Srpske asocijacije menadžera,a pod pokroviteljstvom crnogorske Vlade. Tems kongresa je Liderstvo u izazovnim vremenima, a predavanja će, kako je najavljeno, održati 20 uglednih praktičara i teoretičara liderstva iz svih oblasti poslovanja.

Potpredsjednica AMCG iz oblasti ženskog liderstva Jelena Pavićević najavila je da će predavanja imati i tri žene – ekspert za liderstvo u Asocijciji menadžera Švedske Sesilia Akerblom, potpredsjednica hrvatskog Agrokora Ljerka Puljić i direktorica Tackt International-a Honor Kuper Kovač.

Pavićević je podsjetila da je učešće žena u donošenju odluka postalo jedno od najaktulenijih pitanja današnjice jer, s jedne strane dešavaju se velike ekonomske krize, ratovi, problemi nezaposlenosti, životnog standarda i održivog razvoja, a statistika pokazuje dominantno učešće muškaraca u donošenju odluka.

„S druge strane, istraživanja pokazuju da su sistemi u kojima su žene značajno zastupljene u donošenju odluka ekonomski uspješniji i sa više socijalnog blagostanja. Dakle, jedno od rješenja velikih problema vidi se u većem učešću žena na rukovodećim pozicijama“, poručila je Pavićević.

Predsjednik AMCG Budimir Raičković ocijenio je da su Crnoj Gori potrebne kvalitetne liderske vještine.

„Da bi donosili kvalitetne odluke, upravljali kompanijama ili bilo kojim sistemom, neophodno je da imamo znanja, vještine i odgovornost, a kongres je dobra prilika da se unaprijedimo na tom planu“, rekao je Raičković.

Bonus video: