Vlasnici Lutrije uz amin vlasti oštetili državu za dva miliona eura

U dokumentima koje je Monitor dobio po osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, utvrđeno je da Lutrija godinama nepravilno obračunavala koncesionu naknadu za tri lutrijske igre: Toto, Lucky balls i Srećka Ogrebi sebi. Tako je budžet oštećen za dva miliona eura, sa kamatama. Sve to uz ćutanje vlasti
280 pregleda 20 komentar(a)
Sava Grbović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Sava Grbović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 30.05.2016. 19:07h

Vlasnici Lutrije Crne Gore oštetili su državnu kasu za oko dva miliona eura pogrešnim obračunavanjem koncesionih naknada za tri lutrijske igre, utvrdila je kontrola Uprave za igre na sreću u februaru ove godine. Da se ne radi o grešci ukazuje i činjenica da je Lutrija najprije ispravno obračunavala te naknade, da bi potom počela da ih obračunava po formuli koja se primjenjuje za kladioničarske igre, umanjujući tako iznose koje je trebalo da uplati državi. Nadležni organi godinama nijesu reagovali na takav obračun Lutrije.

Prva zvanična reakcija države zbog toga krenula je početkom ove godine, kada je kontrolu ovih poreskih davanja pokrenuo sada već razriješeni direktor Uprave za igre na sreću Ilija Vukčević. Nepravilnosti su utvrđene tokom kontrole obračuna varijabilne koncesione naknade svih prirađivača lutrijskih igara na sreću za prošlu 2015. godinu. Vukčević je nedavno razriješen sa te funkcije, a nakon dužeg pritiska vlasnika Lutrije, pošto je tokom svog mandata pokrenuo više ozbiljnih inicijativa da se uredi oblast igara na sreću, a na štetu ovog monopoliste.

Vlasnik Lutrije, koja ima monopol u lutrijskim igrama, je Sava Grbović, poslovni partner Brana Mićunovića, premijerovog prijatelja sa italijanske optužnice za šverc cigareta. U bordu Lutrije je bila i Mićunovićeva kćerka Andrea. Lutrija je rijedak je slučaj nacionalne lutrije koja je prešla u privatne ruke.

U dokumentima koje je Monitor dobio po osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, utvrđeno je da je Lutrija godinama na štetu države nepravilno obračunavala koncesionu naknadu za lutrijske igre - Toto, Lucky balls i Srećka ogrebi sebi. Sa kamatama, takvim obračunom budžet je za to vrijeme oštećen za dva miliona eura.

„Na ovaj način Lutrija je, primjenjujući pogrešnu formulu obračuna osnovice za varijabilnu koncesiju, iskazivala manji iznos dugovane koncesije za sve tri igre na sreću. Takođe, primjenom pogrešnog obrasca obračuna iskazivani su u pojedinim mjesecima i negativni rezultati kojima su umanjivane ukupne mjesečne obaveze. Kod lutrijskih igara zbog specifičnog obračuna koncesione naknade nemoguće je da priređivač iskaže minus na kraju mjeseca“, konstatuje Uprava za igre na sreću.

Kontrola je pokazala i da Lutrija nije uvijek „griješila“.

„U zavisnosti od godine Lutrija je iskazivala obračun za određene igre na sreću ispravno, a u nekim pogrešno“...

Državni organi, međutim, nijesu baš ažurni da naplate ova dugovanja. Osim što godinama niko nije reagovao na pogrešno obračunavanje koncesionih naknada od strane Lutrije, inspekcija do danas nije uradila ništa tim povodom.

Opširnije čitajte u novom broju Monitora

Bonus video: