Ostali bez posla, ali i prava na penziju

Podsjećaju da je hotel Piva u Plužinama bio u sklopu tog preduzeća i radio tokom stečaja 17 mjeseci, kao i da su radnici na račun prodate imovine dobili 85 odsto novca koje potražuju, a odnose se na neizmirene zarade i povezan radni staž
1 komentar(a)
UTP Piva, Foto: Svetlana Mandić
UTP Piva, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 30.05.2016. 18:36h

Bivši radnici nekadašnjeg Ugostiteljsko turističkog preduzeća (UTP) Piva iz Plužina, njih 14, koji su po izmjenama Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju stekli uslov za penziju , uputili su otvoreno pismo institucijama da im pomognu u ostvarivanju tog prava. Oni su prošle godine predali dokumenta za penzije ali ih je Fond PIO odbio, jer u trenutku uvođenja stečaja država nije imala udjela u UTP Piva. Žalili su se Ministarstvu rada i socijalnog staranja, Upravnom i Vrhovnom sudu i odgovor je uvijek bio isti - njihov zahtjev je neosnovan jer u trenutku uvođenja stečaja država nije imala udjela.

„Radili smo u preduzeću koje je osnovano davne 1957. godine i smatra se najstarijim državnim preduzećem u Plužinama. Privatizovano je vaučerskom privatizacijom u aprilu 2008. i poslovalo je do februara 2010, kada je uveden stečaj na zahtjev vlasnika“, navedeno je u pismu.

Podsjećaju da je hotel Piva u Plužinama bio u sklopu tog preduzeća i radio tokom stečaja 17 mjeseci, kao i da su radnici na račun prodate imovine dobili 85 odsto novca koje potražuju, a odnose se na neizmirene zarade i povezan radni staž.

Ostali dio potražujemo od Fonda rada, a od bivšeg preduzeća ili Vlade nijesu dobili otpremnine. Oni imaju od 50 do 60 godina starosti i 25 i više godina radnog staža.

“Bez prava na bilo kakvu nadoknadu, u starosnim godinama u kojima ne možemo da ostvarimo nijedno pravo za rad i penzionisanje po bilo kom osnovu, iako bi naše penzije bile oko stotinu eura, osjećamo se kao građani ni sami ne znamo kog reda“, navodi se u pismu koje su poslali prije mjesec, ali odgovor još nijesu dobili.

Bonus video: