Đurašević: Nadležni digli ruke od Svetog Stefana

On smatra da samo naivni mogu povjerovati da imidž Svetog Stefana raste, jer tako piše u nekim plaćenim časopisima
228 pregleda 4 komentar(a)
Igor Đurašević, Foto: Demokratska Crna Gora
Igor Đurašević, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 28.05.2016. 11:09h

Sveti Stefan je izdavanjem u dugoročni zakup izgubilo plaže, kao glavni resurs za bavljenje turizmom, dok je hotel pretvoren u objekat nedostupan javnosti, ocijenio je član Glavnog odbora Demokratske Crne Gore, Igor Đurašević.

„Najatraktivnijim plažama u Crnoj Gori, od Maestrala do Svetog Stefana, gazduju oni koji su zakupili hotele zajedno sa crnogorskim partnerima. Kuće, kafići i restorani u zaleđu ne mogu da funkcionišu bez plaža, koje su sastavni dio turističke ponude Svetog Stefana, a kojima je pristup ograničen zbog stotinjak gostiju“, naveo je Đurašević u saopštenju.

On smatra da je razlog takvog stanja u tome što su nadležni „digli ruke“ od nekadašnjeg bisera crnogorskog turizma, u kojem danas nijesu obezbijeđeni osnovni uslovi za normalan život.

„U centru naselja nalazi se svedočanstvo još jedne neuspjele privatizacije, bivši restoran Golubinj, koji je poslovao u sastavu hotela Sveti Stefan. To je danas napušten, oronuo objekat i predstavlja ruglo i izvor zaraze, stanište za napuštene životinje i skitnice. Da li je to slika koju šaljemo iz bisera crnogorskog turizma“, pitao je Đurašević.

On je podsjetio da je vrijeme zakupa hotelskog kompleksa Sveti Stefan produženo, a cijena smanjena, dok su plaže oduzete mještanima i njihovim gostima zbog stotinjak gostiju koji borave u dva hotela.

„Postavlja se pitanje, kakve to benefite imaju građani i država i zbog čega je uopšte obavljena privatizacija? Da živimo bolje, da obezbjedimo ekonomski i ukupni prosperitet? Očigledno je da ovdje nema koristi za građane, ni za lokalnu samoupravu, ni za državu, a mještani definitivno imaju samo štetu“, kazao je Đurašević.

On je dodao da Budvanska rivijera i država, kao zakupodavci, godinama ubiraju novac od zakupa, iako euro nijesu uložili u unaprijeđenje mjesta.

„Poznato je da kada turista dođe na destinaciju, doživljava je kao cjelinu, a ne samo kao ono 'što je u ogradi'. Postavlja se pitanje, kada će dio sredstava od zakupa biti reinverstiran u naselje Sveti Stefan“, rekao je Đurašević.

On smatra da samo naivni mogu povjerovati da imidž Svetog Stefana raste, jer tako piše u nekim plaćenim časopisima.

„Svjedoci smo da na naše oči Sveti Stefan propada i gubi prepoznatljiv imidž. Svaki turista želi da iskusi destinaciju koju posjećuje, želi da svojom nogom kroči u Aman Resort Sveti Stefan, da se slika, popije kafu i da ga na taj način sačuva u svojim uspomenama. Jedino tako njegova percepcija će biti pozitivna, a time i imidž koji se teško stiče“, saopštio je Đurašević.

On je naveo da je i ova turistička sezona počela uobičajeno, jer su goste, umjesto turističkih poslenika, dočekali radnici i građevinske mašine.

„Turistima koji žele da dođu na Sveti Stefan, više vremena treba za transfer od aerodroma do Svetog Stefana, nego od mjesta stanovanja do Crne Gore. I kad napokon stignu do odredišta i odluče da odu do plaže, tamo ih čekaju građevinske mašine“, rekao je Đurašević.

On je kazao da umjesto da se dolaskom poznatog hotelskog brenda Aman Resort osvježi i obnovi Sveti Stefan, realnost je potpuno drugačija.

Bonus video: