Uprava za vode raspisala javni oglas za korišćenje vode s izvorišta Čeoče

Svaki ponuđač treba da dostavi i ponuđenu naknadu za sticanje vodnog prava (koncesiona naknada) za korišćenje mineralne vode za potrebe flaširanja, odnosno pakovanja u komercijalne svrhe u procentu od prodajne cijene litra flaširane vode
129 pregleda 1 komentar(a)
Voda, Foto: Shutterstock
Voda, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.05.2016. 14:07h

Uprava za vode raspisala je juče javni oglas za davanje koncesije za korišćenje mineralne vode s izvorišta “Čeoče” u Bijelom Polju za flaširanje, odnosno pakovanje ili dopremanje vode u komercijalne svrhe. Ponude se mogu podnositi do 28. juna.

Ovo je prvi put da oglas za korišćenje mineralnih voda raspisuje Uprava za vode. To je do sada bilo u nadležnosti Ministarstva ekonomije jer se smatralo da je riječ o mineralnim sirovinama, a ne o vodi.

Važan element iz oglasa je dokaz da ponuđač nema neizmirene poreske obaveze i obaveze po osnovu kazni izrečenih u krivičnom ili prekršajnom postupku, u periodu od najmanje tri godine prije objavljivanja javnog oglasa.

Svaki ponuđač treba da dostavi i ponuđenu naknadu za sticanje vodnog prava (koncesiona naknada) za korišćenje mineralne vode za potrebe flaširanja, odnosno pakovanja u komercijalne svrhe u procentu od prodajne cijene litra flaširane vode.

Direktor Uprave za vode Damir Gutić je prije mjesec dana na odboru za ekonomiju, kada se raspravljalo o koncesijama, kazao da je problem što se fabrikama za flaširanje vode računaju koncesije prema fakturisanoj i prodatoj količini vode, a ne prema onoj količini koju stvarno uzmu sa izvorišta. Naveo je da država zbog toga gubi milione, koncesionari se rasipaju sa vodom.

Eksploataciju sa izvorišta Čeoče do kraja 2015. godine je obavljala firma “Bjelasica Rada”. Ta frima je prošlu godinu eksploataciju obavljala, iako nije na to imala pravo, što je utvrdila Državna revizorska institucija u svom izvještaju koji je objavila 16. maja. DRI je konstatovla da je firma “Bjelasica rada” duguje državi skoro pola miliona eura po osnovu koncesija za eksploataciju izvorišta Čeoče i da joj je istekao ugovor o koncesiji 1. aprila 2014. godine. Vrhovna revizija je preporučila da se obračuna koncesiona naknada za 2015. godinu.

Na dan 30. april “Bjelasica rada” je bila u blokadi koja je trajala 11 dana, a na taj dan iznos duga u blokadi iznosio je 1.371 euro. Firma je i na "crnoj listi" Poreske uprave sa ukupnim dugom za poreze, doprinose i koncesije od 2,5 miliona.

Uprkos nalazu DRI i podacima o tome koliko je ta firma dužna novca državi, bivši ministar poljoprivrede i aktuelni potpredsjednik Vlade Petar Ivanović je dva dana po objavljivanju izvještaja DRI potpisao ugovor o kreditu sa bjelopoljskom firmom vrijedan dva miliona dolara.

Ivanović dok je bio ministar nije odgovorio na pitanje “Vijesti” kako je Bjelasica rada dobila kredit . “Vijesti” su juče uputile pitanja novom ministru poljoprivrede Milenku Popoviću.

Bonus video: