Duško Knežević nije vratio 12,5 miliona: Katnić izviđa kredit

Prema informacijama kojima monetarne vlasti raspolažu, Atlas banka je u izvršnom postupku prigovorom osporila rješenje o izvršenju koje je donio javni izvršitelj, nakon čega je u Privrednom sudu nastala parnica
158 pregleda 0 komentar(a)
Duško Knežević, Foto: Boris Pejović
Duško Knežević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.05.2016. 05:41h

Specijalno državno tužilaštvo otvorilo je izviđaj u vezi sa spornom bankarskom garancijom Atlas banke od 12,5 miliona eura. Kompanija Kaspia Property Holdings tvrdi da joj je Atlas banka dala garanciju za kredit koji je kao fizičko lice uzeo predsjedavajući Atlas grupe Duško Knežević.

“U vezi sa predmetom na koji se odnosi Vaše pitanje, obavještavamo Vas da se isti nalazi u fazi izviđaja pa nije moguće dati više detalja”, saopšteno je juče “Vijestima” iz Specijalnog tužilaštva.

Sudija Privrednog suda Zoran Ašanin prekinuo je sredinom aprila ove godine parnicu po tužbi kompanije Kaspia Property koja je tužila Atlas banku, jer joj nije isplatila 12,5 miliona eura za bankarsku garanciju. Predmet je poslat specijalnom tužiocu za organizovani kriminal Milivoju Katniću “na izviđaj, zbog sumnje u postojanje krivičnog djela”.

Iz Atlas banke, koju godinama kontroliše Knežević, ranije su saopštili da nijesu izdali garanciju od 12,5 miliona eura kompaniji Kaspia Property, već nacrt garancije koji nije obavezujući pravni akt.

Knežević, kao fizičko lice, nije vratio 12,5 miliona eura Kaspia Property Holdings, a bankarska garancija (br AB2005/15) izdata je da će dug vratiti. Prema spisima predmeta, garanciju je 20. maja 2015. potpisao izvršni direktor te banke Đorđe Đurđić.

Arapska kompanija, međutim, nije mogla naplatiti garanciju.

Đurđić će do kraja ovog mjeseca, kako je najavljeno, napustiti Atlas banku i Atlas grupaciju.

Iz Centralne banke "Vijestima” su nedavno saopštili da ne mogu davati bilo kakvu ocjenu o osnovanosti zahtjeva kompanije Kaspia jer je sudski spor u toku.

Prema informacijama kojima monetarne vlasti raspolažu, Atlas banka je u izvršnom postupku prigovorom osporila rješenje o izvršenju koje je donio javni izvršitelj, nakon čega je u Privrednom sudu nastala parnica.

Bonus video: