Sovinc: Vrijednosti i brojnost ptica Ulcinjske solane prevazilaze bogatstvo Sečoveljske solane

"Solane su proizvod zajedničkog rada i djelovanja čovjeka i prirode, a da bi bilo koja solana mogla da funkcioniše na najbolji mogući način, potrebne su značajne investicije, ulaganja, kao i ekspertska podrška u svim njenim aspektima“, kazao je Sovinc
0 komentar(a)
flamingosi, Solana, Foto: CZIP
flamingosi, Solana, Foto: CZIP
Ažurirano: 26.05.2016. 11:08h

Ulcinjska solana ima veoma povoljne prirodne uslove, a njene vrijednosti i brojnost ptica u velikoj mjeri prevazilaze bogatstvo slovenačke solane, poručeno je na okruglom stolu.

Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore (JPNPCG), u koordinaciji sa resornim Ministarstvom, organizovalo je okrugli sto Iskustva Krajinskog parka Sečoveljske solane i mogućnosti implementacije najboljih praksi u upravljanju biodiverzitetom Ulcinjske solane.

Državna sekretarka Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT), Daliborka Pejović, ukazala je na posvećenost Vlade kada je u pitanju zaštita Solane i navela da je, pored formalne zaštite, neophodno obezbijediti dugoročno i održivo upravljanje ovim vještačkim ekosistemom.

„Cilj Vlade Crne Gore je da dodatno unaprijedi cijeli postupak proglašenja Solane zaštićenim područjem koji nadilazi nadležnosti kako lokalne uprave tako i samog Ministarstva, što će vremenom i vrlo skoro biti riješeno, te da je MORT vođen intencijom da se u procesu zaštite ovog područja, izbjegnu svi eventualni pogrešni koraci“, saopšteno je iz JPNCG.

Ornitolog i direktor Sečoveljskih solana, Andrej Sovinc, kazao je da slovenačka solana može biti profitabilna, ali da je to proces koji traje već 15 godina i koji podrazumjeva konstantna ulaganja u infrastrukturu kako vodnog režima tako i turističku, ulaganja u zaštitu prirodnih i kulturnih vrijednosti i kvalitetan marketing i promociju.

„Uz lokalni uspjeh prije desetak godina, Sečoveljska solana postale je danas prepoznatljiv brend Slovenije, a njeni proizvodi se distribuiraju i plasiraju u više od 20 zemalja širom svijeta“, rekao je on.

Upoređujući biodiverzitet Sečoveljske i Ulcinjske solane, Sovinc je naglasio da prirodne vrijednosti i brojnost ptica Ulcinjske solane u velikoj mjeri prevazilaze bogatstvo slovenačke solane, kao i da Ulcinjska solana ima mnogo povoljnije prirodne uslove, kao što su vjetar i veći broj sunčanih dana, kada je u pitanju proizvodnja soli.

On je istakao da model uspješnog funkcionisanja solane podjednako podrazumjeva zaštitu biodiverziteta i proizvodnju soli.

"Solane su proizvod zajedničkog rada i djelovanja čovjeka i prirode, a da bi bilo koja solana mogla da funkcioniše na najbolji mogući način, potrebne su značajne investicije, ulaganja, kao i ekspertska podrška u svim njenim aspektima“, kazao je Sovinc.

Direktorica Azra Vuković podsjetila na aktivnosti JP u vezi sa upravljanjem i unaprjeđivanjem biodiverziteta Ulcinjske solane i informisala da su JPNPCG i AD Solana „Bajo Sekulić“ u stečaju, u avgustu prošle godine zaključili Ugovor o jednogodišnjem zakupu cjelokupne imovine privrednog društva AD Solana „Bajo Sekulić“.

„Nakon potpisivanja Ugovora, JPNPCG je preduzelo sve mjere i radnje u cilju unapređenja zaštite biodiverziteta Ulcinjske solane kao što su aktivnosti na zaštiti prirode, fizičkoj zaštiti prostora i spriječavanja nelegalnih aktivnosti, te konstituisanje Savjetodavnog tijela, priprema Programa zaštite i organizovanje Okruglog stola u vezi sa valoroizacijom prirodnih resursa ovog budućeg zaštićenog prostora“, kaže se u saopštenju.

U tom smislu, kako se navodi, interes svih učesnika okruglog stola bilo je sagledavanje najboljih praksi funkcionisanja slovenačke Solane i mogućnosti njihove primjene u našim uslovima, sagledavanje mogućnosti izrade svojevrsnog biznis plana za Ulcinjsku solanu u saradnji sa ekspertima iz Slovenije i drugih zemalja.

Bonus video: