RAE i ANO ostvarili dobit, novac prebačen u državni budžet

Predsjednik Odbora RAE, Miroslav Vukčević kazao je da su prihodovlai 1,43 miliona eura što je više od planiranih 1,39 miliona
112 pregleda 2 komentar(a)
Odbor za ekonomiju, Foto: Zoran Đurić
Odbor za ekonomiju, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 24.05.2016. 15:33h

Regulatorna agencija za energetiku (RAE) prošle godine ostvarila je dobit od 389 hiljada eura i taj novac je, shodno zakonu, već prebacila u državni budžet. Isto je uradila i Agencija za nadzor osiguranja koja je imala dobit od 53 hiljade eura.

Te podatke su saopštili predstavnci dva regulatora juče na skupštinskom Odboru za ekonomiju koji je razmotrio prošlogodišnje izvještaje o radu sa finansijskim izvještajima RAE i ANO.

Predsjednik Odbora RAE, Miroslav Vukčević kazao je da su prihodovlai 1,43 miliona eura što je više od planiranih 1,39 miliona.

“Kada je u pitanju rashodna strana, RAE je vodila računa o svim troškovima. Od ukupno planiranih 1,22 milion potrošeno je 1,09 hiljada. Plan je bio da u budžet prenesemo oko 110 hiljada dobiti” rekao je Vukčević.

Na pitanje poslanika Aleksandra Damjanovića (SNP) u kojoj je fazi razdvajanje funkcionalne cjeline Distribucija od Elektroprivrede Vukčević je odgovorio da intenzivno obavljaju monitoring razdvajanja za koje očekuju da će biti ovih dana. On je objasni oda će Distribucija funkcionisdati kao nezavisna kompanija sa posebnim bordom direktora i da će RAE davati saglasnost na njen finansijski izvještaj.

Damjanović je ocijenio da je novi zakon o energetici dao kratak rok od tri mjeseca da se to razdvajanje obavi, te da su njegove informacije da je bilo problem u vezi tog razdvajanja. On je pitao Vukčevića koliki je udio u ukupnoj proizvodnji iz obnovljivih izvora energije za 2015. godinu i da li ima potrebe da građani posredstvom računa i dalje plaćaju privatne biznise pojedinaca.

“Obnovljivi izvori su nadležnost ministarstva ekonomije, a mi samo radimo analizu” kazao je Vukčević.

Rešid Adrović (DPS) ocijenio je da su cijene struje od 2012. godine do kraja prošle godine rasle mnogo više od standarda građana.Vukčević je objasnio da već četiri godine traje period stabilnih cijena, te da se ušlo u fazu gdje do tih značajnijih odstupanja u cijeni više ne može da dođe.

Vršilac dužnosti direktora ANO Biljana Pantović je, na pitanje Damjanovića, odgovorila da će ovih dana biti završena kontrola Nacionalnog biroa osiguravača, kao i da predstoji period deregulacije cijena osiguranja od autoodgovornosti.

Na pitanje Damjanovića prijeti li opasnost od povećanja premija u obaveznom osiguranju, Pantović je rekla da u ANO ji za sada ne vide razlog za povećanje premija.

Naredne sedmice o trošenju novca parlamenta

Poslanici su po treci put razmotrili dopune za izvještaj o trošenju novca parlameta za prethodnu godinu o kome će se izjasniti naredne sedmice. Zoran Jelić (DPS) najavio je zaključke tim povodom od kojih će jedan biti da DRI provjeri poslovanje parlamenta za ovu godinu.

Generalni sekretar Siniša Stanković kazao je da će predložiti novi model izvještavanja o trošenju novca Skupštine i da odbor da saglasnost na taj model.

Iz skupštinskog odeljenja za odnose sa javnošću saopšteno je, da je u oktobru 2015. godine uspostavljeno odeljenje interne revizije s ciljem da se unaprijedi kontrola trošenja novca i i transparentnost rada parlamenta.

“U okviru stalnih i ukupnih napora za unaprjeđenje rada i osnaživanje Službe Skupštine, naročito kroz primjenu mjera predviđenih Akcionim planom za jačanje zakonodavne i kontrolne uloge, Skupština Crne Gore ostvarila je tokom ove godine dalje značajne rezultate u procesu ispunjenja standarda, važnih za unaprjeđenje svog rada i uloge u procesu evropskih i evroatlantskih integracija.

Otvaranjem Odjeljenja za internu reviziju u oktobru 2015. godine, u Službi Skupštine uspostavljen je sistem koji, između ostalog, kroz analizu obavljenih poslova treba da doprinese nezavisnoj i objektivnoj ocjeni ostvarenosti postavljenih planova i zadataka, s ciljem da se unaprijedi kontrola potrošnje javnih sredstava, a time i transparentnost rada parlamenta"navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, u Službi Skupštine u toku je i proces uspostavljanja sistema finansijskog upravljanja i kontrola, a nakon što je polovinom januara 2016. godine usvojen Plan za unapređenje finansijskog upravljanja i kontrola, zaposleni zaduženi za uspostavljanje, sprovođenje i razvoj ovog sistema, koji uključuje i upravljanje rizicima, pohađali su više obuka i kurseva iz ove oblasti.

"U toku je i priprema knjige procedura koja će obuhvatiti sve aktivnosti Službe Skupštine, sa ciljem da se na jedinstven i unificiran način utvrde procedure neophodne za efikasno, racionalno i odgovorno trošenje budžetskih sredstava. Planirano je da, do kraja ove kalendarske godine, u Službi Skupštine Crne Gore bude uspostavljen i implementiran cjelokupan sistem unutrašnjih finansijskih kontrola, koji će biti dodatno ojačan, čime će se ispuniti još jedan od značajnih evropskih standarda vezanih za rad parlamenta i sektora javne uprave uopšte, kao i obaveza utvrđena Zakonom o sistemu unutrašnjih kontrola u javnom sektoru" navodi se u saopštenju.

Bonus video: