Amfilohije: Daćemo Buljaricu ako je za dobro građana

Amfilohije je kazao da ga niko nije kontaktirao u vezi sa crkvenom zemljom, ali da je Mitropolija spremna na razgovore
262 pregleda 135 komentar(a)
Buljarica, Foto: Vuk Lajović
Buljarica, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 24.05.2016. 06:22h

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kazao je da crkva neće prodavati svoju zemlju u Buljarici, ali da će je dati ako bude za dobrobit građana.

Najatraktivniji komad zemlje u Buljaričkom polju, gotovo 300 hiljada kvadrata u vlasništvu je manastira Gradište. Vlada je prije dvije sedmice oglasila prodaju svojih 4,89 miliona kvadrata zemljišta po početnoj cijeni od 108 miliona eura ili 22 eura po kvadratu.

Amfilohije je kazao da ga niko nije kontaktirao u vezi sa crkvenom zemljom, ali da je Mitropolija spremna na razgovore.

"Crkva ne prodaje ni dušu ni zemlju, ali uvijek daje za dobro, prije svega svetinja i za dobro naroda u svakom vremenu na prigodan način, pa i u ovom našem vremenu. Jeste da je vrijeme kada se sve prodaje, kada bi majku rođenu neki prodali, a kamoli zemlju. Crkva Svetog Nikole u manastiru Gradište proslavlja 900 godina postojanja. Nikada ništa nijesu prodavali, nego su samo čuvali, prije svega svoju dušu, svoj obraz, čuvali žive temelje, na kojima se gradi svaka istinska vrijednost, pa i država i narod”, kazao je Amfilohije za “Vijesti”.

Prema njegovim riječima “sve što su radili, radili su za narod i tu zemlju koju su priložnici, zadužbinari prilagali manastiru, čuvali su kao zjenicu oka”.

"Kako juče i danas, tako će biti i sjutra. Prema tome i pitanje zemlje u Buljarici, ako bude potrebno za naše vrijeme da se tu sagradi za dobro ljudi i da se pri tome iskoristi zemlja koja pripada manastiru Gradištu, o tome ćemo sigurno razgovarati. Uvijek u duhu čuvanja ove svetinje i dostojanstva Crne Gore, kojoj sada pripada. A nije uvijek pripadala Crnoj Gori, više je pripadala drugim vlastima i narodima koji su mislili, takođe, da su vječni i neprolazni, kao što recimo ovi naši glavari misle da su oni vječni”, naveo je Amfilohije.

On je prije dvije godine dao blagoslov da se crkvena zemlja manastira Gradište da na 99 godina na korišćenje katarskoj kompaniji Construction Development Company International, koja je tada bila zainteresovana za izgradnju ekskluzivnog turističko - stambenog kompleska.

"Ti iz Katara su dolazili kod nas u Mitropoliju. Načelno, mi smo prihvatili da imovina manastira Gradište bude dio budućeg projekta, s tim što se primjenjuje princip crkve. Ja kao mitropolit nemam pravo da prodajem zemlju crkvenu. Kako ja mogu prodati nečiju zadužbinu, to nije moje. Ja mogu da prodam ono što mi je moj Ćiro ostavio. Zato sam i ovim investitorima, kao i drugima sa kojima smo do sada razgovarali, govorio da možemo samo da ustupimo na korišćenje na 99 godina. Mi smo tako njima rekli i oni su načelno to i prihvatili", kazao je prije dvije godine Amfilohije.

Projekat kojim je tada bila predviđena izgradnja 40 hiljada smještajnih jedinica različitog sadržaja, 10 do 12 hotela, podijelio je crnogorsku javnost.

Država tvrdi da sada prodaje svoje i da će sve sporove riješiti

Od ukupno 11 miliona kvadrata zemlje u uvali Buljarice, 8,7 miliona je u vlasništvu države, odnosno opština Budva i Bar, dok je 2,3 miliona u privatnom vlasništvu. Vlada je 12. maja objavila tender za prodaju državnih gotovo pet miliona kvadrata.

Za lokacije u Buljarici, koje sada država prodaje, postoji u katastru upisano više tereta i zabilježbi sudskih sporova, kao i suvlasništva građana na parcelama. Iz Tenderske komisije su “Vijestima” saopštili da ti tereti nisu smetnja i da će biti rješavani u narednom periodu.

Bonus video: