Prva banka prodala kolašinski hotel Lipka

Prva banka je Lipku prodala za 6, 9 miliona eura kompanija Silk Resort Spa, čiji je osnivač i zastupnik izvjesni Muhamed Abdul Chowdhury, državljanin Grenade. Chowdhury je kupovinom hotela postao i vlasnik jedne kolašinske ulice
138 pregleda 18 komentar(a)
Hotel Lipka, Foto: Dragana Šćepanović
Hotel Lipka, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 23.05.2016. 14:00h

Novi vlasnik kolašinskog hotela Lipka od prije desetak dana je kompanija Silk Resort & Spa, čiji je osnivač i zastupnik izvjesni Muhamed Abdul Chowdhury, državljanin Grenade. On je prije nekoliko mjeseci u Podgorici registrovao tu firmu, a zatim i Kolašin Resort & Spa, koja će na urbanističkoj parceli Ski centra na Bjelasici graditi Hondo hotel. Prema CRPS (Centralnom registru privrednih subjekata) izvršni direktor te firme je Stefan Stojanović.

Prva banka je Lipku prodala za 6, 9 milona eura. Iz kupoprodajnog ugovora se vidi da se banka osigurala tako što je kupcu dala kredit od 4,9 miliona eura, dok će im preostalih 1,5 miliona Silk Resort & Spa uplatiti odmah. Kredit, za koji je hotel Lipka zalog, odobren je na deset godina, po kamatnoj stopi od četiri odsto na godišnjem nivou.

Prva banka je upravo preko kredita bivšeg vlasnika Lipke u toj banci preuzela 2012. godine taj elitni kolašinski hotel.

Četiri mjeseca pošto je Beppler Invesments LTD kupio od Republičkog fonda PIO objekat u izgradnji za 750.000 eura, ćerka firma Beppler Investments Montenegro uzima hipotekarni kredit od tadašnje Nikšićke banke u iznosu od 1,5 miliona eura. Sredinom 2010. godine ukupan iznos dospijeva na 4,01 milion eura.

Zbog tog duga, po osnovu neplaćenog kredita, hotel je i prešao u vlasništvo Prve banke 2012. godine, kada ga je inspekcija rada i zatvorila zbog ogromnog kašnjenja u isplati zarada zaposlenima. Hotel je procijenjen na 6,5 miliona eura, ali je bivši vlasnik Beppler Investmens Montenegro sporazumno, uprkos upozorenju notara, pristao da potpiše sporazum o poravnanju za kredit i to za čak dva miliona eura manji iznos.

Lipka, koja je prije nekoliko godina proglašena za najbolji hotel u kontinetalnom dijelu Crne Gore, u katastru se još vodi kao objekat u izgradnji i nema građevinsku dozvolu. Taj objekat, prema podacima iz kolašinskog Sekreterijata za urbanizam, nema ni upotrebnu dozvolu.

Prema kupoprodajnom ugovoru između banke i Silk Resort & Spa, hotel je prodat sa inventarom, a kupac je upoznat da je hotel trenutno pod zakupom Budvanske rivijere čiji ugovor ističe početkom decembra ove godine. Ugovoreno je da su sve obaveze i prava zakupodavca, odnosno prodavca nadalje u nadležnosti novog vlasnika.

Muhamed Abdul Chowdhury je kupovinom hotela, postao i vlasnik jedne kolašinske ulice....

Opširnije čitajte u novom broju Monitora

Bonus video: