REAKCIJE NA RASKID UGOVORA ZA INSTITUT IGALO

Očekivana odluka, IWG je neozbiljan

Iz sindikata kažu da nijesu ništa izgubili jer IWG nije bio spreman da ispuni očekivanja radnika, niti obaveze iz kolektivnog ugovora
84 pregleda 5 komentar(a)
Institut Igalo, Foto: Slavica Kosić
Institut Igalo, Foto: Slavica Kosić
10.02.2019. 03:51h

Vijest da je Tenderska komisija proglasila neuspješnom privatizaciju Instituta “Dr Simo Milošević” nije iznenađenje za sindikat preduzeća, opoziciju i manju članicu vladajuće koalicije u Herceg Novom, čiji su predstavnici kazali da je time potvrđeno da International Wellness group (IWG) iz Londona nije ozbiljna firma.

Iz sindikata Instituta ističu da raskidom ugovora nijesu ništa izgubili, već samo dobili. Ugovor o kupoprodaji, kako su kazali, nije im ulivao nadu, a njihova očekivanja naročito su bila obeshrabrena nakon sastanka krajem aprila prošle godine sa predstavnicima ponuđača.

Tada su, kako su saopštili, shvatili da ponuđač nije spreman da ispuni očekivanja radnika, niti obaveze iz kolektivnog ugovora. Smatraju da bi najgore bilo da su ponuđači isplatili deset miliona za 56,48 odsto državnih akcija, a potom zaposlene ostavili na cjedilu.

Konzorcijum IWG bio je jedini ponuđač na četvrtom tenderu za Institut, koji je za većinski udio ponudio nešto više od deset miliona eura uz investicije od približno 230 miliona eura.

Nekadašnji direktor Instituta Igalo i lider hercegnovskog Građanskog pokreta URA Milorad Đurović smatra da Institutu ne može biti dobro dok njime upravljaju partijski komesari u ime vlasti koja nije u stanju da pronađe strateškog partnera.

"Nemoguće je pronaći prave partnere kad imate imidž visokokorumpirane države kojoj prijeti bankrot i čiji su najviši državnici optuženi ili već priznali kriminalne aktivnosti koje traju decenijama bez reakcije nadležnih zarobljenih institucija”, naveo je Đurović.

Ugovor o kupoprodaji akcija Instituta nije nikada naišao na odobravanje zaposlenih u Institutu, ali ni građana Herceg Novog, a bio je više puta u žiži interesovanje lokalnog parlamenta, koji je zvanično pokazao nepovjerenje prema investitoru i zatražio obustavu privatizacije.

“Potvrdilo se ono što smo u proteklom periodu govorili javno da IWG nije ozbiljna firma“, istakao je Dušan Radović Krušo lider Izbora koji je sa DPS-om na vlasti u Herceg Novom.

Predsjednica opozicionog SNP-a Danijela Đurović naglašava da Institut Igalo ima “fenomenalan potencijal za visoko pozicioniranje u oblasti zdravstvenog turizma južne Evrope, ali i svijeta”, ali njegova prodaja kako je to zamislila Tenderska komisija nije ništa drugo nego rasprodaja u bescjenje.

“Sve dok Vlada bude tretirala Institut Igalo kao spa-centar kvazi bogate i respektabilne klijentele, a vrijedni zemljišni kompleks, zelene površine i dragocjenu Titovu vilu kao građevinsko zemljište, ostaće vrlo problematično pitanje budućnosti Instituta”, kazala je Đurović.

Predsjednika Opštinskog odbora SDP-a Dragan Šimrak kazao je da su informacije o ozbiljnosti IWG-a bile upitne od samog početka, izgleda za svakog osim za Savjet za privatizaciju i Tendersku komisiju. On je uvjeren da je napravljena greška kada je 90-tih godina prošlog vijeka odbijena ponuda vlade Norveške da kupi Institut.

Za Institut se interesuju fondovi i kanadsko-izraelska firma

Radović navodi da je 29. aprila Opština Herceg Novi dobila pismo o namjerama jedne kanadsko-izraelske kompanije koja garantuje da će promet Instituta “Simo Milošević” podići na 200 miliona eura godišnje.

“Kada to postignu akcije Instituta ponudiće na berzi u Njujorku, Vašingtonu, Ontariju, uglavnom na zapadu. Ideja je da  Institut  umreže sa zdravstvenim fondovima zapadne Evrope i Amerike, da naprave medicinski fakultet u saradnji sa onim u Kanadi, i to tako da bi nastava tri godine bila organizovana u Igalu, u Crnoj Gori, a tri u Ontariju. Studenti bi na kraju imali diplomu i crnogorskog i kanadskog univerziteta”. On je dodao da tu nije riječ o klasičnom modelu privatizacije, već o poslovno-tehničkoj saradnji.  Institut  bi u završnoj fazi bio doveden u fazu hotela od pet zvjezdica i bio bi umrežen u sistem pet zvjezdica u zdravstvu. Ciljna je grupa oko 300 miliona penzionera zapadne Evrope i Amerike. Prema njegovim riječima do kraja mjeseca u Herceg Novom bi trebalo da bude održana sjednica Vlade sa predstavnicima Opštine Herceg Novi, što je dogovoreno sa predsjednikom Vlade. Teme će osim Instituta, biti Vektra Boka, Porto Bono na Luštici i projekat Herceg Novi - Evropska prijestonica kulture.

Predsjednik Tenderske komisije za privatizaciju Branko Vujović je Radiju Jadran kazao da će  Institut  nakon prestanka važenja ugovora sa američko-britanskim konzorcijumom IWG ostati u državnom vlasništvu, a za sada je neizvjesno da li će biti ponuđen na prodaju. On je podsjetio da je kupac IWG imao obavezu da predloži članove odbora direktora proporcionalno vlasničkoj strukturi, da saglasnost na Statut i normativna akta, da od Agencije za zaštitu konkurencije dobije saglasnost, obezbijedi memorandum sa IHG-om – svjetskom renomiranom kompanijom koja se bavi menadžmentom u wellnes centrima po svijetu, kao i da potpiše izjavu o ispunjenosti uslova.

Na osnovu toga bi bila uplaćena kupoprodajna cijena što se nije desilo. Prema riječima Vujovića, neki investicioni fondovi, jedan i iz Norveške, prije nekoliko dana iskazali su nezvanično interesovanje za  Institut . Iz menadžmenta Instituta “Simo Milošević” nijesu htjeli da komentarišu raskid ugovora. Poručili su da je adresa za sve odgovore Tenderska komisija za privatizaciju koja je vodila postupak.