ADVOKATI AKCIONARA NAJAVILI ŽALBU

Neobična odluka Privrednog suda: Prekinuto suđenje Eurofondu

Sudija saopštio da čeka odluku Ustavnog suda, iako ona važi od trenutka donošenja
76 pregleda 1 komentar(a)
Privredni sud, Foto: Savo Prelević
Privredni sud, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.05.2016. 06:06h

Sudija Privrednog suda Faruk Mušović prekinuo je parnicu po tužbi grupe akcionara Zatvorenog investicionog fonda Eurofond zbog neisplaćivanja novca.

Kako je saopštio prekid će trajati do konačne odluke Ustavnog suda o ustavnosti dijela Zakona o investicionim fondovima, za koju je ocijenio da je “prethodno pravno pitanje”.

Nesaglasni akcionari Eurofonda od januara 2015. čekuju na isplatu 5,8 miliona eura. Njihovi advokati juče su najavili žalbu Apelacionom sudu.

“Blago rečeno, neprijatno smo iznenađeni odlukom. Istina je da su punomoćnici tuženog Eurofonda, na pripremnom ročištu, upoznali sudiju Mušovića da su pokrenuli postupak ocjene ustavnosti i zakonitosti određenih odredbi Zakona o investicionim fondovima, a na osnovu kojih su manjinski akcionari podnijeli zahtjeve za otkup akcija. Sudija Mušović u svom rješenju konstatuje da se radi o prethodnom pravnom pitanju, iako u istom rješenju, a što je poznato i studentima prava, konstatuje da odluke Ustavnog suda djeluju pro futuro, dakle za ubuduće, a ne za ono što je bilo do tada”, kazao je “Vijestima” advokat najvećeg broja tužilaca Pavle Radonjić.

To znači, kako je objasnio, da će i u slučaju da Ustavni sud proglasi nezakonitim ove djelove Zakona, to važiti tek od objave te odluke u Službenom listu.

“Zahtjeve za otkup akcija, manjinski akcionari su podnijeli još prije godinu i po dana, kad su predmetne odredbe važile, pa se ne vidi logičnost da se u ovom trenutku, i zbog navedenog razloga, prekine postupak. Tim prije što je imovina Eurofonda ugrožena i akcionarima je bitan svaki dan, jer im je Privredni sud ostao jedina adresa za ostvarivanje svojih prava”, naglasio je Radonjić.

On smatra da je Mušović pogriješio i jer je prekinuo postupak do odluke Ustavnog suda, iako postupak pred Ustavnim sudom još nije ni pokrenut.

“Ustavni sud, prije otvaranja postupka u ovoj pravnoj stvari, najprije treba da prihvati podnijetu inicijativu i tek onda zvanično otvori postupak ocjene ustavnosti i zakonitosti odredaba ZIF-a”, zaključio je Radonjić.

Od 161 nesaglasnog akcionara ZIF Eurofond njih oko 70 su tužili fond i Euronvest, koji upravlja fondom. Kod sudije Mušovića je objedinjena najveća parnica sa 20-tak tužilaca.

Advokati Eurofonda Milan Vujošević i Željka Brličić, u aprilu su saopštili sudu da osporavaju osnov i visinu potraživanja tužilaca, te da su 12. aprila pred Ustavnim sudom pokrenuli inicijativu.

Prema Zakonu otkupnu cijena treba da iznosi 14 centi po akciji, u skladu sa tromjesečnim neto prosjekom vrijednosti, sa kraja 2014. godine, koja je sad za čelnike Eurofonda previsoka.

Preporučujemo za Vas