Fizibiliti studija do sredine juna

Usaglašeni su ugovori o projektovanju i izgradnji, treba da se usaglasi i ugovor o finansiranju i usvoji međudržavni sporazum
68 pregleda 0 komentar(a)
TE Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
TE Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 19.05.2016. 17:09h

Studija izvodljivosti projekta izgradnje drugog bloka Termoelektrane Pljevlja, koju radi Dilojt end Tuš, biće završena najkasnije do polovine juna, saznaju “Vijesti” nezvanično od izvora bliskih Vladi i Elektroprivredi (EPCG).

“Svi procesi koji prethode početku gradnje u finalnoj su fazi dok se, u međuvremenu, očekuje i fizibiliti (feasibility) studija o ovom projektu”, odgovoreno je “Vijestima” iz EPCG na pitanje kada će biti okončani pregovori o izgradnji drugog bloka TE Pljevlja i šta se još konkretno čeka za početak realizacije tog projekta.

Što se tiče dinamike projekta, iz elektroenergetske kompanije su podsjetili da je EPCG usaglasila ugovor o izvođenju radova, ugovor o projektu izgradnje drugog bloka TE sa kompanijom Škoda Praha, kao i da je Skupština akcionara kompanije potvrdila spremnost da EPCG izda korporativnu garanciju u vezi sa ovim projektom. Ostao je još ugovor o finansiranju i međudržavni sporazum sa Češkom koji Vlada treba da uputi parlamentu.

Zaliha rude uglja u pljevaljskom basenu ima za više od 40 godina, a izgradnjom drugog bloka Termoelektrane Pljevlja, kako očekuju u EPCG, obezbijediće se energetska nezavisnost Crne Gore, sigurnost i poboljšanje snabdijevanja potrošača. Iz EPCG su ranije saopštili procjenu da finansiranje izgradnje novog izvora sa svim troškovima na kraju neće biti veće od 450 miliona eura.

Analiza MANS-a pokazuje da će stvarni investicioni troškovi projekta premašiti milijardu eura, ne računajući troškove zdravlja.

Kako je ranije objavio MANS, češka vlada zatražila je mišljenje Evropske komisije na Protokol o saradnji sa Crnom Gorom u oblasti energetike i infrastrukture, kojim je kao osnovni projekat definisana izgradnja drugog bloka TE Pljevlja što bi, kako su ocijenili, mogao da bude još jedan razlog zbog kojeg se više mjeseci čeka na dogovor Vlade i EPCG sa Škodom Praha. Ranije je u pregovorima bio sporan model finansiranja nove TE, odnosno to što su Česi zahtijevali da država i EPCG obezbijede garancije za kredit.

Ministar ekonomije Vladimi Kavarić nedavno je u parlamentu rekao da ovaj proces traje od 2011, punih pet godina, što je, kako je kazao, mnogo za njegov ukus, ali je projekat komplikovan i sastoji se od više faza. Kako je naveo, prije tri godine se javni poziv od 14 ponuda sveo na devet, a kasnije na jednu od 338 miliona eura, koju je dostavila Škoda Praha.

Neće da kažu kad će novi akcionarski ugovor sa A2A

Uprkos ranijim najavama još nema informacija iz Vlade o tome kada će biti potpisan novi akcionarski ugovor sa italijanskom kompanijom A2A koja je partner Vlade u EPCG. Od potpredsjednika Vlade Vujice Lazovića, “Vijesti” nijesu mogle dobiti odgovor na pitanje kada se očekuje kraj pregovora sa italijanskom kompanijom i kada će biti potpisan novi akcionarski ugovor sa A2A.Na to pitanje nijesu odgovorili ni iz Ministarstva ekonomije. Petogodišnji ugovor sa A2A o upravljanju EPCG istekao je krajem 2014.

Bonus video: