Luburiću mentor Nikola Fabris

Luburić je kazao da je Fabrisa za mentora izabrao jer je specijalista iz oblasti centralnog bankarstva, a ne zato što rade zajedno
384 pregleda 7 komentar(a)
Radoica Luburić, Foto: Savo Prelević
Radoica Luburić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.05.2016. 13:52h

Izvršni direktor Centralne banke (CBCG) Radoica Luburić uskoro bi trebalo da doktorira, a mentor mu je viceguverner vrhovne monetarne institucije Nikola Fabris.

Izvor “Vijesti” iz Senata Univerziteta kazao je da je Senat na sjednici u ponedjeljak odlučivao o zahtjevu Ekonomskog fakulteta i dao saglasnost na izbor komisije koja bi ocijenila disertaciju, a čiji je Fabris član.

Luburić je “Vijestima” zvanično potvrdio da je Senat Univerziteta dao saglasnost na izbor komisije za ocjenu njegove doktorske disertacije.

Prema dokumentima Ekonomskog fakulteta u koje “Vijesti” imaju uvid taj fakultet je 8. aprila ove godine uputio zahtjev Senatu Univerziteta. U dokumentaciji se navodi da je tema Luburićeve disertacije “Upravljanje ukupnim kvalitetom u funkciji minimiziranja operativnog rizika centralnih banaka”.

“Senat Univerziteta dao je saglasnost na temu doktorske disertacije i na izbor mentora Nikole Fabrisa na sjednici 22.12. 2011. godine. Vijeće fakulteta je 7. 4. 2016. predložilo komisiju za ocjenu doktorske disertacije,” navodi se u dokumentaciji.

Komisija ima tri člana i u njoj u su, osim Fabrisa, redovni profesor Mašinskog fakulteta u Podgorici Zdravko Krivokapić ivanredni profesor Ekonomskog fakulteta u Podgorici Slobodan Lakić.

U dokumentaciji se navodi da je Luburić svoje radove objavljivao u stranim časopisima.

“Vijesti” su juče pitale Luburića zašto je izabrao Fabrisa za mentora i smatra li to problematičnim jer rade u istoj instituciji.

Luburić je odgovorio da mu je čast što za mentora ima Fabrisa koji je redovni profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, ali i zbog toga što je doktorat iz oblasti centralnog bankarstva gdje je Fabris specijalista.

“Tačno je da je doktor Nikola Fabris u skladu sa pravilima doktorskih studija 2011. godine izabran za mentora na doktorskoj disertaciji. Imajući u vidu da sam slične teme radio mnogo prije zaposlenja u CBCG, kao i to da se u konkretnom slučaju prevashodno radi o temi iz domena centralnog bankarstva, te da je Fabris jedan od vodećih stručnjaka u toj oblasti, Univerzitet Crne Gore ga je 2011. godine izabrao po tom osnovu. Ne po tome da li smo u ovom periodu radili zajedno ili ne,” objasnio je Luburić.

Luburić je magistar istorijskih i ekonomskih nauka.

“Upravljanje organizacijom, ukupnim kvalitetom i upravljanje operativnim rizikom ekonomske su oblasti kojima se naučno-istraživački bavi. Iz djelokruga te problematke objavio je veći broj naučnih i stručnih radova među kojima je knjiga 'Umijeće uspješnog upravljanja', navodi se u biografiji Luburića, koja je objavljena na sajtu CBCG.

Dodaje se da je on u koautorstvu sa Fabrisom objavio i knjigu "Umijeće upravljanja novcem", te da je objavio veći broj knjiga i naučnih i stručnih radova iz domena društvene, ekonomske i diplomatske istorije.

U CBCG iz poslaničkih klupa DPS-a

Luburić je na mjesto izvršnog direktora CBCG došao krajem 2010. godine iz poslaničkih klupa vladajućeg DPS-a. Bio je i ministar kulture i direktor Zavoda za za međunarodnu naučnu, prosvjetno kulturnu i tehničku saradnju (ZAMTES). iz ZAMTES-a je došao na mjesto predsjednika odbora direktora “Pobjede” koja je za vrijeme njegovog rukovođenja poslovala sa milionskim gubitkom.

Luburić je u jesen 2006. godine bio imenovan za ambasadora Crne Gore u Rusiji, ali nikada nije stupio na tu dužnost. Nezvanične informacije su bile da je bio u sukobu sa tadašnjim ministrom inostranih poslova Milanom Roćenom.

Bonus video: