Sindikat Instituta Igalo: Raskid ugovra sa IWG nije iznenađenje

"Radnici dobili makar nadu da će Institut Igalo dobiti novu šansu, a što za zaposlene podrazumijeva očuvanje radnih mjesta u struci, sigurnu i redovnu isplatu zarada u skladu sa Granskim kolektivnim ugovorom za zdravstvenu djelatnost i obezbjeđene adekvatne uslove rada"
170 pregleda 1 komentar(a)
Igalo, Foto: Slavica Kosić
Igalo, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 19.05.2016. 09:09h

Iz sindikalne organizacije Instituta Dr Simo Milošević Igalo saopštili su da vijest da je Tenderska komisija proglasila neuspješnim postupak privatizacije te zdravstvenon turističke ustanove ne predstavlja iznenađenje, već samo potvrdu njihovih do sada iznijetih stavova. Tvrde da raskidom ugovora nisu ništa izgubili, već samo dobili.

Tenderske komisije za privatizaciju juče je saopštila da je ugovor o privatizaciji Instituta "Dr Simo Milošević" sa konzorcijumom IWG iz Londona prestao da važi zbog neispunjavanja ugovornih obaveza kupca.

"Tačno je Ugovor o kupoprodaji državnih akcija Instituta "Dr Simo Milošević", sa kompanijom International Wellness Group nije ulivao nadu zaposlenima i Sindikatu Instituta. Nada da će jedini ponuđač na IV tenderu ispuniti očekivanja zaposlenih, raspršena je već 28. aprila na sastanku Izvršnog odbora Sindikata sa predstavnicima ponuđača. Nisu dobijeni zadovoljavajući odgovori na unaprijed postavljena pitanja: poštovanje važećeg kolektivnog ugovora, regulisanje pitanja prinudnih odmora, obračunska vrijednost koeficijenta i koeficijenti složenosti grupe poslova, akcije Instituta u vlasništvu sadašnjih i bivših radnika Instituta, kao i socijalni program i beneficije zaposlenih, nakon čega je Izvršni odbor konstatovao da u ponuđenom programu privatizacije i dobijenim odgovorima nije prepoznao interes ni izvjesnost ispunjavanja očekivanja radnika Instituta, o čemu je javnost informisana", navodi se u saopštenju Sindikata Instituta.

Ističu da je za zaposlene u Institutu bio moguć i nepovoljniji razvoj događaja – da je ponuđač ispunio obaveze preuzete kupoprodajnim ugovorom, a da je po pitanju statusa zaposlenih ostao pri stavovima iznijetim 28. aprila.

"Sindikat smatra da raskidom kupoprodajnog ugovora zaposleni u Institut nijesu ništa izgubili, već naprotiv, dobili makar nadu da će Institut Igalo dobiti novu šansu, a što za zaposlene podrazumijeva očuvanje radnih mjesta u struci, sigurnu i redovnu isplatu zarada u skladu sa Granskim kolektivnim ugovorom za zdravstvenu djelatnost i obezbjeđene adekvatne uslove rada", zaključuje se u saopštenju sindikalne organizacije Instituta Igalo

Bonus video: