Buljaricu prodaju možda i na rate

Iz Tenderske komisije saopšteno da će nakon što dobiju ponude odlučiti kako će i kada kupac platiti za zemljište
209 pregleda 7 komentar(a)
Buljarica, Foto: Arhiva Vijesti
Buljarica, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 18.05.2016. 16:12h

Način plaćanja pet miliona kvadrata državnog zemljišta u Buljarici biće određen kada Tenderska komisija razmotri pristigle ponude, odnosno kada bude poznat potencijalni kupac, saopšteno je “Vijestima” iz Tenderske komisije za Buljaricu.

Komisija je 12. maja objavila tender za prodaju 4,89 miliona kvadrata zemljišta po početnoj cijeni od 108 miliona eura ili 22 eura po kvadratu. Dio oglasa je i zakup 533 hiljade kvadrata zemljišta u zoni morskog dobra, kao i 585 hiljada kvadrata akvatorijuma. Zakup kvadrata zemljišta u zoni morskog dobra iznosi 2,06 eura godišnje, a za akvatorijum 1,77 eura po kvadratu.

U pozivu nije navedeno kako će izabrani kupac platiti kupljeno zemljište, odmah, u ratama ili u kojem periodu.

“Kako je namjera valorizacije navedenog lokaliteta, prvenstveno razvoj istog te njegovo stavljanje u punu funkciju, koje će imati pozitivan uticaj na ukupan ekonomski ambijent države i lokalnih zajednica, to će u zavisnosti od interesovanja i eventualno dostavljenih ponuda, način plaćanja iznosa za zemljište koje je predmet javnog poziva, biti definisan nakon što Tenderska komisija razmotri eventualno pristigle ponude”, saopštila je “Vijestima” sekretar Tenderske komisije Milanka Otović.

Na pitanje da li je u proteklom periodu bilo zainteresovanih investitora za ovaj projekat, iz Tenderske komisije nije direktno odgovoreno.

“Kao što ste upoznati javni poziv za učešće na međunardnom tenderu za valorizaciju lokaliteta Buljarica je 12. 5. 2016. godine raspisan prvi put i Tenderska komisija očekuje interesovanje ozbiljnih investitora, imajući u vidu uslove koji su propisani javnim pozivom”, navela je Otović.

Interesovanje za gradnju hotelsko-stambenog naselja u Buljarici ranije je iskazala katarska Construction Development Company International (CDCI).

Iz Vlade su se prije godinu hvalili da bi projekat mogao da vrijedi dvije milijarde eura. Vlasnici privatnog zemljišta u Buljarici tada su tvrdili da ih je kao predstavnik katarskog investitora tada kontaktirala Ana Đukanović, premijerova sestra.

Vlada je za svog pravnog i finansijskog savjetnika za realizaciju projekta Buljarica izabrala advokata Nikolu Martinovića, partnera Ane Đukanović u “konsultantskom poslu” u aferi “Telekom”.

Prema prostornom planu za šire područje Buljarice, koji je radio Zavod za urbanizam i projektovanje privatna firma premijerovog brata Aca Đukanovića, predviđena je izgradnja više hotela kao i velikog broja stanova, apartmana i vila za prodaju.

Iz Vlade je ranije, upravo zbog Buljarice, najavljivan posebni zakon o eksproprijaciji koji bi omogućio državi da izgradnju turističkih naselja proglasi državnim interesom i da od vlasnika po kratkom postupku sama određujući cijenu uzme zemljište, na kojem je planirana njegova izgradnja. Ako vlasniku ponuđena cijena ne bi bila prihvatljiva, on bi mogao da pokrene sudski spor o obeštećenju, ali to ne bi uticalo na oduzimanje zemljišta. Premijer Milo Đukanović je prije godinu kazao i da vlasnici privatnog zemljišta pokušavaju da reketiraju investitore visokim cijenama čime sprečavaju ekonomski razvoj. Prošle sedmice na konferenciji Američke privredne komore premijer je kazao da su odustali od izmjena zakona o eksproprijaciji, jer su upozoreni da ne mogu prava jednog vlasnika da ugrožavaju dajući veća prava drugom i da će pitanje rješavanja vlasničkih prava unutar jedne urbanističke parcele rješavati kroz izmjene zakona o uređenju prostora.

Nejasno zašto 22 eura po kvadratu

“Vijesti” su tendersku komisiju pitale na osnovu čega ili na osnovu kojih procjena je određena početna cijena za zemljište koje se prodaje, ali nije stigao konkretan odgovor.

“Procjenu vrijednosti nepokretnosti koje su predmet navedenog javnog poziva radio je nadležni državni organ u saradnji sa nezavisnim ovlašćenim procjeniteljima uz poštovanje domaćih pozitivnih propisa iz ove oblasti, kao i primjenu evropskih i međunarodnih standarda za procjenu vrijednosti nekretnina”, navedeno je u odgovoru komisije.

Minimalna cijena iznosi 108 miliona za cijeli kompleks ili 22 eura po kvadratu.

Bonus video: