Uprava Eurofonda izbjegava isplatu

Marko Pavličević tvrdi da Šotra ima pripremljen scenario kako da odugovlači slučaj do besvijesti i izbjegava isplatu
50 pregleda 3 komentar(a)
Eurofond, Foto: Luka Zekovic
Eurofond, Foto: Luka Zekovic
Ažurirano: 18.05.2016. 14:38h

Kotoranin Marko Pavličević, jedan od pojedinačno najvećih akcionara Zatvorenog investicionog fonda Eurofond pozvao je Privredni sud da ne dozvoli odugovlačenje isplate dospjelih potraživanja za 161 nesaglasnog akcionara tog fonda.

“U Podgorici kao centru svih dešavanja odavno je bilo poznato da Boiša Šotra (direktor DZU Euroinvesta-prim. aut) ima pripremljen scenario kako da odugovlači slučaj do besvijesti i izbjegava isplatu. Vidjeće se to i na narednom ročistu u Privrednom sudu 26. maja. Očekujemo od Privrednog suda da ne dozvoli da Šotra misli da može dovijeka po svome”, poručio je Pavličević.

Euroinvest nije ispoštovao zakonsku obavezu da do sredine januara isplati nešto više od 5,8 miliona eura za 161 akcionara koji su još krajem 2014. zahtijevali isplatu svog vlasničkog uloga. Nezadovoljni akcionari sudskim putem traže naplatu potraživanja. Menadžment Eurofonda sad osporava ozakonjenu visinu vlasničkog uloga nesaglasnih akcionara koji je u skladu sa propisima obračunat prema tromjesečnom prosjeku neto imovine fonda i iznosi 14 centi po akciji.

Tek prije desetak dana Euroinvest je isplatio nezadovoljnim akcionarima prvu ratu od oko 1,84 centi po akciji ili svega 13,2 odsto njihovog potraživanja. Za tu namjenu obezbijeđeno je 850.000 eura.

“Šotra je namjerno čekao da istekne rok od godinu da bi onda angažovao dva advokata da odugovlače slučaj do beskonačnosti…Neka predsjednik KHOV Zoran Đikanović objavi javnosti što je dogovorio sa Šotrom, a mi tražimo postovanje zakona i isplatu odmah. Tražimo isplatu i kamatu zbog odlaganja isplate jer smo i mi morali angažovati advokate i izloženi smo troškovima bez potrebe”, istakao je Pavličević.

On je pozvao direktora Euroinvesta da se prisjeti što je sve obećavao 2014. godine samo da ne izađu iz fonda.

“Neka znaju Šotra i Đikanović da EU i SAD prate sva dešavanja kod nas i da se berza i sva dešavanja na njoj budno prate. Očekujemo od Đikanovića da konačno počne braniti interese i malih akcionara”, dodao je Pavličević.

On je kazao da su moguća okupljanja narednih dana u Podgorici.

“Očekujemo da naši mediji stalno prate dešavanja za ovaj slučaj do konačnog zatvaranja, poštovanja zakona i konačne isplate akconara koji su izašli iz fonda po Zakonu, kao i sva dešavanja na berzi”, zaključio je Pavličević.

Euroinvest koji upravlja Eurofondom je pokrenuo pred Ustavnim sudom ocjenu ustavnosti odredbi Zakona o investicionim fondovima koje garantuju isplatu vlasničkog udjela srazmjerno tromjesečnom prosjeku neto vrijednosti imovine fonda sa kraja 2014. godine.

Đikanović: Nova rješenja Komisije do kraja sedmice

Predsjednik Komisije za hartije od vrijednosti Zoran Đikanović kazao je “Vijestima” da do kraja ove sedmice pripremaju nova rješenja za zatvorene investicione fondove Atlas Mont i Eurofond.

“Naša je namjera da zaštitimo imovinu, bez obzira kakve će biti presude Privrednog suda. Na novo rješenje vezano za Eurofond čekali smo na izjašnjenja stranih kastodi banaka, koja smo, u međuvremenu, dobili”, objasnio je Đikanović. KHOV je prethodno društvima za upravljanje Atlas Mont i Euroinvest ostavila dodatni rok za ispunjavanje zakonske obaveze i isplatu potraživanja nesaglasnih akcionara, ali se to nije desilo.

Bonus video: