Arapi gase firmu za Kraljičinu plažu

Firma htjela da gradi zatvoreni turistički kompleks na Dubovici. Predlog nije imao većinu u Skupštini, protiv bili opozicija i SDP
151 pregleda 10 komentar(a)
Kraljičina plaža Bar, Foto: Arhiva Vijesti
Kraljičina plaža Bar, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 17.05.2016. 18:05h

Kompanija Queens beach development, kćerka firma Royal grupe iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja je bila registrovana u Podgorici i zainteresovana za zakup lokaliteta Kraljičina plaža-Dubovica pokrenula je postupak dobrovoljne likvidacije.

Ta kompanija je prije godinu odustala od kupovine 42 hiljade kvadrata na lokalitetu Dubovica u zaleđu Kraljičine plaže i 90-godišnjeg zakupa tog dijela crnogorske obale, nakon suprotstavljanja tadašnjeg manjeg vladajućeg partnera Socijaldemokratske partije, na državnom i lokalnom nivou.

Mada je cijeli posao bio doveden do kraja, a lokalni parlamenti u Baru i Budvi potvrdili da Arapi za zemlju plate 21 milion eura, odnosno 50 eura po kvadratu, potpis sa ugovora, u vrijeme dok se gradonačelnik Budve Lazar Rađenović nalazio u pritvoru zbog afere “Košljun”, povukao je potpredsjednikLjubomir Filipović (SDP).

Uz saglasnost partijske centrale u Podgorici, Filipović je svoj postupak obraložio time da je ugovor štetan za Budvu. Ugovor o zakupu morao je usvojiti državni parlament, gdje su protiv bili opozicija i SDP, navodeći da se njime krši Ustav.

Nekoliko mjeseci trajao je unutarkoalicioni rat na relaciji DPS-SDP, koji se na kraju završio time što su početkom aprila prošle godine Arapi saopštili da odustaju od projekta. Iz Ministarstva turizma su, ipak, bili optimisti nadajući se da će Royal grupa nastaviti sa projektom izgradnje zatvorenog kompleksa hotela i stanova za tržište u koji je navodno bila spremna da investira 200 miliona eura.

Da su definitivno odlučili da novac ne ulažu u Crnu Goru, bilo je jasno krajem marta ove godine, kada je donijeta odluka o dobrovoljnoj likvidaciji, a za likvidatora imenovan je Salem Rašid Muhamed Abdula Alnejadi. Kompanija je juče pozvala povjerioce da do 1. avgusta prijave potraživanja koja imaju prema Queens beach development company.

Firmu je osnovala Hidra commercial investments iz UAE, koja posluje u okviru Royal grupe.

“Vijesti” su prenijele pisanje Asrar Arabije, koji navode da iza Queens beach development stoji bivši palestinski ministar i osumnjičeni za pronevjeru velike količine državnog novca u toj zemlji Mohamed Dahlan, koga je i palestinski predsjednik Mahmud Abas osumnjičio da je naredio ubistva šest ljudi u toj zemlji.

Dahlan je na predlog premijera Mila Đukanovića dobio crnogorsko državljanstvo, a kao preporuka je bila da je riječ o najvažnijem promoteru crnogorskih interesa na Bliskom istoku.

Bonus video: