Viber doprinos boljoj promociji turističke ponude

Cilj saradnje crnogorsih institucija sa kompanijom Viber je, kako je zaključio, pokretanje nove ere komunikacije između onih koji nude turističke usluge i onih koji ih koriste
104 pregleda 6 komentar(a)
Viber, Foto: Shutterstock
Viber, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.05.2016. 14:24h

Saradnja crnogorskih institucija koje se bave turizmom i kompanije Viber može doprinijeti promociji turističke ponude i boljoj vidljivosti destinacije, ocijenila je predstavnik Nacionalne turističke organizacije Crne Gore (NTO), Svetlana Tomković.

Ona je saopštila da NTO posebnu pažnju posvećuje promociji turističke ponude putem interneta, uključujući zvanični sajt turizma, društvene mreže, i druge kanale.

"Viber je jedna od prvih kompanija koja je uspostavila saradnju sa turističkim destinacijama, omogućujući klijentima predstavljanje ponude na inovativan i drugačiji način“, kazala je Tomković na konferenciji za novinare povodom saradnje crnogorskih institucija sa kompanijom Viber.

Ona je dodala da je Viber ima veliki broj korisnika na emitivnim turističkim tržištima, koja su veoma značajna za Crnu Goru.

"Na taj način će promocija putem ovog servisa omogućiti bržu i jeftiniju komunikaciju između potencijalnih turista i turističke industrije, kao i među gostima koji dođu Crnu Goru“, navela je Tomković.

Direktor Turističke organzacije (TO) Budva, Jelena Rađenović, kazala je da je saradnja budvanske Opštine sa kompanijom Viber, koja traje nekoliko godina, rezultirala dobrim i velikim projektima.

"Pregovori o lansiranju prvog javnog čata u Crnoj Gori počeli su prošle godine i već u decembru je lansiralan u Budvi. Danas taj javni čat prati oko četiri hiljade pratilaca, što predstavlja veliki uspjeh“, navela je Rađenović.

Prema njenim riječima, mnogo je razloga zbog kojih su se opredijelili za saradnju sa Viberom, među kojima su dalje pozicioniranje i promocija Budve.

"Ideja da se kroz javni čat na brz, jednostavan i kreativan način informišu građani Budve, posjetioci i potencijalni turisti. Intezivna komunikacija sa privredom je ono što tu vrstu oglašavanja čuni korisnom i originalnom“, saopštila je Rađenović.

Nije samo turistička organizacija zadužena za, kako je kazala, informisanja o turističkohj ponudi, već i komplentna privreda.

"Na javnom čatu se mogu naći sve korisne informacije koje se tiču kompletne ponude budvanske rivijere, uključujući interesantna dešavanja u gradu, cijene i povoljnosti u hotelima, specijalne aranžmane, kao i sve ono što Budvu čini prepoznatljivom“, precizirala je Rađenović.

Ona je dodala da je Budva tim projektom pokazala da je destinacija koja prati svejtske trendove u oglašavanju i uvijek ide u korak sa vremenom.

Rađenović je saopštila da je budvanska TO u saradnji sa Viberom realizovala i prvi set stikera inspirisanih Budvom.

"Konkurs za odabir najboljeg paketa stikera inspirisanih Budvom je završen i rješenja su izabrana. Očekujemo da će set za nekoliko sedmica biti dostupan za korišćenje“, rekla je Rađenović.

Ona je dodala da će javni čat Full feel Budva do kraja sezone imati i nekoliko destina hiljada korisnika, zahvaljujući setu stikera koji će biti besplatni za korišćenje.

Generalni direktor u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Marko Petričević, kazao je da će partnerski odnos između tog Vladinog resora i Vibera pružiti gostima udobnost boravka i potrošnje u Crnoj Gori

"Partnerski odnos sa kompanijom Viber će omogućiti da turistima ponudimo kvalitetnu uslugu i proizvod, kao i da ostanemo konkurentni“, naveo je Petričević.

On je podsjetio da je Crnu Goru je prošle godine posjetilo 1,7 miliona turista, što predstavlja rast od 14 odsto u odnosu na 2014. godinu.

"Ostvarili smo 11,3 mliona noćenja, što je rast od preko 17 odsto u odnosu na 2014. godinu. Prošle godine je zabilježena rekordna posjećenost turista“, kazao je Petričević.

On je dodao da je Crna Gora 2006. godine imala 300 miliona EUR prihoda od turizma, dok je prošle godine ostvareno 800 miliona EUR.

"Prošle godine je zabilježen rast prometa aviona preko 45 odsto i putnika preko 90 odsto. U prvom kvartalu ove godine bilježi se dvocifreni rast posjeta, što najavljuje uspješnu sezonu“, rekao je Petričević.

Generalni direktor kompanije Viber za centralnu i istočnu Evropu, Atanas Rajkov, saopštio je da ta firma predstavlja lidera u komunikaciji na glavnim destinacijama u Crnoj Gori koje posjećuju turisti.

"Cilj preduzeća koja se bave turizmom u Crnoj Gori je da budu lako otkriveni, da promovišu uslugu i da imaju sadržajnu interakciju sa korisnicima kako bi unaprijedili poslovanje. Upravo Viber može pomoći da se taj cilj i ostvari“, rekao je Rajkov.

On je naveo da Viber ima 720 miliona korisnika širom svijeta, u centralnoj i istočnoj Evropi 32 miliona korisnika, dok 89 odsto smatrfona koji se koriste u Crno Gori posjeduju aplikaciju Viber.

Prvi proces interakcije i komunikacije između ponuđača usluga i njihovih klijenata su, kako je kazao, javni čatovi, koji predstavljaju kanal društvene komunikacije.

"Viber preporučuje javni čat kao prvu instancu komunikacije između korisnika i ponuđača usluga. Koristan je kao kanal za promociju i komunikaciju između dvije strane“, objasnio je Rajkov.

Pored javnog čata, Viber će, kako je naveo, omogućiti i biznis nalog, što će biće sprovedeno tokom ljeta.

"Biznis nalozi će omogućiti da se kroz Viber platformu ostvari komunikacija između ponuđača usluga i korisnika. Korišćenje podsjeća na običan chat na Viberu tako da nije potrebna dodatna edukacija“, kazao je Rajkov.

On je dodao da će biznis nalozi biti posvećni isključivo razmjeni poslovnih informacija.

"Takođe, Viber će omogućiti i korišćenje najpopularnijeg sredstva kiomunikacije, odnosno stikera kao vida promotivne i informativne komunikacije među manjim grupama“, rekao je Rajkov.

Cilj saradnje crnogorsih institucija sa kompanijom Viber je, kako je zaključio, pokretanje nove ere komunikacije između onih koji nude turističke usluge i onih koji ih koriste.

Bonus video: