Lješkovićeva ostaje upravnica Mall Groupa, Rašović predao nove žalbe

Suvlasnik firme Mall Group tražio je izuzeće Lješkovićeve, Jovanića i Anđelića zbog navodno sračunatog nanošenja štete i prikrivanja, a sve u cilju da se obezvrijedi imovina firme i potom proda
7146 pregleda 3 komentar(a)
Sanja Lješković, Foto: Privatna arhiva
Sanja Lješković, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 24.12.2018. 15:57h

Privredni sud odbio je zahtjev suvlasnika firme Mall Group u stečaju Gorana Rašovića za izuzeće stečajne upravnice Sanje Lješković u postupku koji se vodi od 23. marta 2016. godine.

Apelacioni sud Crne Gore prethodno je odbio Rašovićev zahtjev za izuzeće predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića, a Jovanić zahtjev za izuzeće stečajnog sudije u predmetu Mall Group Miodraga Anđelića.

Rašović je iz tog postupka tražio izuzeće Lješkovićeve, Jovanića i Anđelića zbog navodno sračunatog nanošenja štete i prikrivanja, a sve u cilju da se obezvrijedi imovina Mall Group i da se proda.

“Nijesam ni očekivao da će moji zahtjevi za izuzeće i prigovori na rad stečajnog upravnika, stečajnog sudije i predsjednika Privrednog suda biti prihvaćeni, kao što to nije urađeno ni u dosadašnjem toku postupka. Bilo koji moj zahtjev ili prigovor da su uvažili morali bi da priznaju svoje greške, propuste i nepoštovanje imperativnih i obavezujućih odredbi i načela zakona o stečaju”, izjavio je Rašović.

On je Apelacionom sudu već predao novu žalbu na rješenje o odbijanju zahtjeva za izuzeće upravnice, kao i na sam dosadašnji tok postupka. Predao je, takođe, i drugu žalbu na rješenje o odbijanju prigovora podnijetog 25.10. 2018. koji se odnosio na radnje upravnice vezano za izbor najpovoljnijeg ponuđača za kupovinu dijela imovine dužnika u Đenovićima.

Upravnica je supruga bivšeg šefa Specijalne antiterorističke jedinice policije (SAJ) Radosava Lješkovića i među je “rekorderima” po broju stečajnih predmeta koji se upravnicima dodjeljuju u rad.

U neposrednoj blizini projekta Porto Novi, u Đenovićima, je ostao vrijedan nezavršen građevinski projekat (tri zgrade) kompanije koji je u septembru prodat fizičkom licu iz Budve za svega 494.590 eura.

“Jedini ‘napredak’ upravnice za više od dvije i po godine trajanja ovog postupka su desetine hiljada eura podignutih na ime naknada, nepostupanje po izvršnim pravosnažnim presudama, značajno umanjenje stečajne mase, kao i Odluka o prodaji imovine za 30 odsto njene realne vrijednosti ‘izabranom’ kupcu”, tvrdi Rašović.

Da je upravnica uradila početne bilanse Mall Group, kako ističe Rašović, utvrdila bi da firma od kupaca potražuje 633.526 eura, a sa pripadajućim kamata, oko 1.050.000 eura, a po pravosnažnoj presudi oko 1.100.000 eura i da njegova imovina, po procjeni ovlaštenih procjenjivača, vrijedi 2.200.000 eura.

“Uz to, da je firma platila naknade za uređenje gradskog građevinskog zemljišta čija vrijednost iznosi 330.000 eura i da su obaveze sa troškovima stečajnog postupka oko 750-800.000 eura”, naveo je Rašović i zaključio da bi stečaj odavno bio završen da je stečajni upravnik naplatio novčana sredstva po pravosnažnoj i izvršnoj sudskoj presudi.

U rješenju kojim je odbijen zahtjev za izuzeće upravnice sudija Anđelić je istakao da je zakonom o stečaju predviđeno da samo on to može uraditi po službenoj dužnosti ili na predlog odbora povjerilaca, koji u konkretnom slučaju nikad nije ni formiran.

Odbijajući posljednji prigovor Rašovića vezano za radnje Lješković i prodaju dijela imovine Anđelić je zaključio da su “neosnovani navodi podnosioca prigovora da je pobijana odluka nezakonita”.

“Da je procjena pravilna govori činjenica da na istu nijesu imali prigovora razlučni povjerioci koji treba da se namire iz prodaje predmetne imovine, koji jedini imaju pravni interes da prigovaraju na izvršnu procjenu i početnu prodajnu cijenu”, naveo je u rješenju sudija Anđelić.

On je napomenuo da su neosnovani i navodi da je pobijana odluka nezakonita jer upravnica nije uradila početni finansijski-stečajni bilans”.

“Podnosilac prigovora, kao vlasnik kapitala, nije u skladu sa svojim dužnostima dostavio stečajnoj upravnici vjerodostojnu finansijsku dokumentaciju koja bi bila osnova za sačinjavanje početnog finansijskog-stečajnog bilansa”, naveo je sudija Anđelić u rješenju.

Sudija nije bio pristrasan

Poslije ocjene navoda kojim je Rašović tražio izuzeće Anđelića, predsjednik Privrednog suda Jovanić je rješenjem, u koje su Vijesti imale uvid, utvrdio da “razlozi koje je podnosilac istakao u zahtjevu se odnose na upravljanje postupkom, što ne može biti razlog za izuzeće”.

“Podnosilac u konkretnom nije dokazao postojanje pristrasnosti kada je u pitanju postupanje sudije u predmetnom postupku, odnosno, da takvo postupanje može uticati na pravilno i zakonito odlučivanje u predmetnom postupku”, utvrdio je Jovanić koji smatra da je rukovođenje od strane sudije apsolutno bilo pravilno i utemeljeno u zakonu.

Bonus video: