Milionski drum do Luštice Bay

Tivćani su već platili oko dva miliona eura za eksproprijaciju privatne imovine na trasi tog puta
340 pregleda 3 komentar(a)
Marina Luštica Bay, Foto: Luštica Bay
Marina Luštica Bay, Foto: Luštica Bay
Ažurirano: 14.05.2016. 14:03h

Opština Tivat raspisala je tender za izbor izvođača radova na pristupnoj saobraćajnici turističkom kompleksu Luštica Bay, koja se gradi u Krtolima kod Tivta.

Shodno ugovoro o zakupu zemljišta i investiranju u gradnju tog kompleksa, Opštini Tivat je nametnuta obaveza da izgradi i glavnu drumsku saobraćajnicu kroz cijeli taj kompleks, pored vodovodne, kanalizacione i elektroinfrastrukture, koju treba dovesti do krajnih tačaka zakupljenog kompleksa na Luštici.

Riječ je o cesti koja će preko Grabovca i zaleđa zaliva Trašte, povezati Solila i administrativnu granicu između opština Tivat i Herceg Novi na Luštici iznad Oblatne, prolazeći kroz najveći dio kompleksa Luštica Bay.

Izgradnja te ceste koštaće preko 10 miliona eura. Nova cesta profila dvije kolovozne trake duga je 8,8 kilometara, imaće obostrane pješačke i biciklističke staze, rasvjetu, a na njoj su planirana i tri kružna toka od kojih se prvi treba graditi na Solilima, na postojećem lokalnom putu Tivat-Radovići.

Saobraćajnica MR 1 prva je faza novog puta i podrazumijeva gradnju 4,8 kilometara puta i dva kružna toka u Solilima i kod uvale Pržna.

Po upravo raspisanom tenderu na koji Direkcija za investicije i razvoj Opštine Tivat prima ponude do 13. juna, procijenjena vrijednost radova za tu fazu je tri miliona eura sa PDV-om.

Rok za završetak posla je godinu od dana potpisivanja ugovora, a sve se to obavlja na osnovu formalne saglasnosti koju je Vlada 21. aprila dala Opštini Tivat za “izvođenje pripremnih radova većeg obima za izgradnju objekata od opšteg interesa”.

Ugovor sa vlasnikom kompanije „Orascom“ Samih Savirisom, oktobra 2009. potpisali su premijer Milo Đukanović i bivši gradonačelnik Tivta Dragan Kankaraš.

Opština Tivat je u protekle dvije godine već za eksporopijaciju privatne imovine na trasi nove saobraćajnice za Lušticu, izdvojila preko dva miliona eura iz budžeta.

Prema nezvaničnim informacijama, kompanija „Luštica Development“ iako to nije bila njena obaveza, prihvatila je da finansira drugu fazu izgradnje saobraćajnice, odnosno takozvani MR2 krak nove ceste na potezu od kružnog toka kod Pržne, do granice sa teritorijom opštine Herceg Novi na Luštici, iznad uvale Oblatna.

Bonus video: