Konjević: Vlada Montenegro Airlines-u dala pola miliona

Raško Konjević saopštio da je pozajmica odobrena na osnovu usmenog obrazloženja ministra Ivana Brajovića
9 komentar(a)
Montenegro airlines, Foto: Luka Zeković
Montenegro airlines, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 13.05.2016. 16:37h

Vlada je juče pozajmila Montenegro erlajnsu pola miliona eura na osnovu usmenog obrazloženja ministra saobraćaja i pomorstva Ivana Brajovića, saopštio je poslanik SDP-a Raško Konjević.

On je za Atlas televiziju kazao da bi volio da zna na bazi kojeg zakonskog ovlašćenja Vlada može da pozajmljuje novac firmama, pa makar one bile i državne.

“Vlada nije banka i to je uradila na osnovu usmenog obrazloženja Brajovića. Baš bih volio da čujem to obrazloženje”, kazao je Konjević odgovarajući na pitanje zna li šta ga čeka na poziciji ministra finansija za koju je predložen.

Brajović sinoć nije želio da odgovori na navode Konjevića o pozajmici aviokompaniji.

Iz Vladinog Biroa za odnose sa javnošću su na pitanje “Vijesti” da li je Vlada pozajmila novac Montenegro erlajnsu za plate pilotima odgovoreno da nikakve priče o platama nijednoj firmi nije bilo pa ni Montenegro erlajnsu.

“Sve je objavljeno što treba da bude objavljeno”, kazao je šef Vladinog Biroa Srđan Kusovac.

Vlada je juče na sjednici usvojila i kadrovski plan prema kojem sada u vladinim službama radi 9.997 zaposlenih. Od tog broja 9.210 radnika ima ugovor o radu na neodređeno, a 787 na određeno. Ukupno ima 12.406 sistematizovanih radnih mjesta, što znači da nisu sva popunjena. U 2016, kako je navedeno, planira se zapošljavanje još 470 državnih službenika i namještenika, od čega 419 na neodređeno i 51 na određeno. Vladine službe ove godine angažovaće još i 36 pripravnika. Uslove za odlazak u penziju ispuniće 69 službenika. Vlada je usvojila aneks ugovora o izgradnji vjetroelektrana na Krnovu sa konzorcijumom Krnovo Green Energy, kojim se rok za završetak produžava za šest mjeseci.

Dogovorena dinamika isplata zaposlenima

Iz Montenegro erlajnsa je danas saopšteno da će kompanija uredno obavljati saobraćaj prema planiranom redu letjenja.

"Razumijevanje za ukupnu situaciju koju prate ogromni naslijeđeni dugovi, aktuelni problemi i nove obaveze, kao i do sada, i na današnjem redovnom sastanku pokazali su predstavnici sindikata kompanije Montenegro Airlines. Na današnjem sastanku dogovorena je dinamika isplata zarada zaposlenima i rokovi u kojima će se postići uredno servisiranje svih obaveza kompanije, među njima posebno značajna isplata svih obaveza prema državi", navodi se.

Bonus video: