Radnici "Novog prvoborca" i dalje traže pravdu: "Duguje im se oko 346.000 eura"

"Radnicima nisu obračunate posljednje isplaćene zarade, na što imaju pravo, već umanjene više od tri puta", pojasnio je advokat radnika Jovan Pejović
90 pregleda 0 komentar(a)
Novi prvoborac, Herceg Novi, pres, Foto: Slavica Kosić
Novi prvoborac, Herceg Novi, pres, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 13.05.2016. 15:09h

Bivši radnici firme "Novi Prvoborac" iz Herceg Novog već osam godina pokušavaju da dobiju zarade za period od 2008. do kraja marta 2011. godine, kada je ta građevinska firma otišla u stečaj.

Vještak finasijske struke koga su angažovali radnici utvrdio je da im se duguje oko 346.000 eura.

Do sada je u hercegnovskom Osnovnom sudu u korist 40 bivših radnika doneseno pet presuda, koje je ukinuo Vrhovni sud.

Još 40-ak bivših radnika, koji nisu obuhvaćeni ovom tužbom, vodi spor za isplatu trogodišnjih zarada.

Advokat radnika, Jovan Pejović kaže da su od Vrhovnog suda tražili reviziju postupka, jer je novi sudski vještak na osnovu dokumentacije dobijene od poslodavca utvrdio da se bivšim radnicima duguje samo 125.000 eura.

"Radnicima nisu obračunate posljednje isplaćene zarade, na što imaju pravo, već umanjene više od tri puta", pojasnio je Pejović.

Bivši predsjednik Sindikata "Novog Prvoborca" Zahid Hodžić navodi da mu je umjesto procijenjenih 6.400 eura koliko je trebalo da dobije za 27 plata, određeno da primi 2.970 eura.

On je ranije kazao da je poslodavac obmanuo vještaka prikrivajući Kolektivni ugovor iz 2005. godine i obračunske liste, prikazujući minimalne zarade u periodu kada su radnici bili u štrajku i kada su im u jednom periodu mjesečne zarade bile od 120 do 140 eura.

Radnici vjeruju da neko od vlasnika firme vrši pritisak na sud i da se postupak namjerno odugovlači.

Nakon radničkih štrajkova, blokade računa, krivičnih prijava zaposlenih protiv rukovodstva firme, u AD "Novi Prvoborac" je u novembru 2011. godine uveden stečaj .

U međuvremenu je usvojen plan reorganizacije preduzeća kroz stečaj koji bi trebalo da bude završen u ovoj godini.

Radnici tvrde da je umjesto reorganizacije firme i pokretanja proizvodnje rasprodat dio imovine: mehanizacija i kamenolom.

Podsjećaju da su bili skeptični prema planu reorganizacije ocijenivši da je "nerealan, paušalan, nezаkonit i nemа kаpаcitetа dа se isplаte povjerioci", podsjećajući da su njegovi autori isti oni koji su nekada moćnu građevinsku firmu doveli do stečaja.

Pojašnjavaju da su morali glasati za njega, jer bi u protivnom, umjesto da imaju prioritet prilikom naplate potraživanja, kao što je sada sliučaj, "pali" na posljednje mjesto.

Prema podacima Centralne depozitarne agencije, najveći pojedinačni vlasnik hercegnovskog preduzeća sa udjelom od 39,79 odsto akcija je kompanija "Pit investments" registrovana na Britanskim djevičanskim ostrvima, zatim Vlada Crne Gore sa 21,42 odsto, "Mellie Investment", takođe s Britanskih djevičanskih ostrva sa 8.6 odsto, opština Herceg Novi sa 2,9 odsto i još 172 akcionara.

Bonus video: