"ZASLUŽUJE PAŽNJU TUŽILAŠTVA"

MANS: Tender za Buljaricu, korupcija u najavi

"Tender u kome se imovina građana otima i nudi na prodaju trećim licima je rezultat percepcije premijera Đukanovića da je Vlada iznad zakona i Ustavom zagarantovanih prava građana Crne Gore
204 pregleda 15 komentar(a)
Buljarica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Buljarica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 13.05.2016. 09:22h

Najnovija odluka Vlade i Savjeta za privatizaciju koja se odnosi na tender za valorizaciju lokacije Buljarica predstavlja još jedan pokazatelj zašto se Crna Gora i dalje percipira kao destinacija koja je pravno nesigurna i zbog čega se dosadašnji portfolio investitora u tržište nekretnina u najvećoj mjeri sastoji od domaćih i inostranih kriminalaca, biznismena sakrivenih iza off-shore kompanija i domaćih tranzicioznih pobjednika, saopšteno je iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

"Ovako raspisan javni tender ima sve elemente krivičnog djela dovođenja budućih investitora u zabludu da Vlada raspolaže cjelokupnom imovinom koja je predmet tendera i predstavlja klasičan primjer toga koliko je stihijska i diletantska Vladina vizija razvoja crnogorske obale. Tender u kome se imovina građana otima i nudi na prodaju trećim licima je rezultat percepcije premijera Đukanovića da je Vlada iznad zakona i Ustavom zagarantovanih prava građana Crne Gore", navodi se u saopštenju MANS-a koje potpisuje direktor Istraživačkog centra te NVO Dejan Milovac.

Iz te NVO ističu da je Savjet za privatizaciju na tender ponudio ne samo državnu imovinu, već i privatnu imovinu građana Crne Gore.

"Direktno zadirući u Ustavom zagarantovano pravo nepovredivosti privatne svojine. Vlada premijera Mila Đukanovića je do sada nekoliko puta pokušavala da ozakoni očiglednu namjeru da umjesto stvarnih vlasnika, o njihovoj imovini ona pregovara sa stranim investitorima, ali do sada bezuspješno zahvaljujući otporu javnosti i vlasnika imovine. Nakon propalog pokušaja da se imovina građana otme kroz predlog Zakona o eksproprijaciji, pa onda ugradnju spornih odredbi u Zakon o uređenju prostora i izgradnji objekata, Vlada sada pokušava da vlasnike imovine na lokaciji Buljarica raspisivanjem tendera stavi pred svršen čin, slično kao što je to urađeno u slučaju Plavih horizonata".

Pored toga, kako dodaju u MANS-u, ni zemjište koje je u katastru upisano kao državna imovina nije bez tereta.

"Na određenom broju parcela u listovima nepokretnosti su upisani zabilježbe različitih sudskih sporova, hipoteka, objekata sagrađenih bez građevinske dozvole, dok je određeni broj parcela država čak izdala trećim lica uz koncesionu naknadu. Takva je na primjer parcela iz katastarske jedinice Buljarica II površine od oko 839.000m2 koja je izdata barskoj kompaniji "MURIZ" koja se bavi eksploatacijom kamena na period od 21 godinu i 6 mjeseci, počev od januara 2015. godine. Dakle, Vlada na prodaju daje zemljište koje je nedavno već izdala u dugoročni zakup trećim licima", saopštio je Milovac.

Navodi i da Savjet za privatizaciju ne upozorava buduće učesnike na tenderu da imovina koja se nudi nije isključivo vlasništvo države Crne Gore, te da postoje treća lica koja su vlasnički uključena ali nisu dobrovljno dio tenderskog postupka.

"Investitori se ne upozoravaju da na parcelama postoje upisani tereti, te da u slučaju kupovine ili zakupa zemljišta, novi vlasnik mora da se nosi sa sudskim zabranama, odlukama, hipotekama i ostalim teretima koji se nalaze u listovima nepokretnosti zemljišta koje se nudi na tenderu. Vlada čak krije i informaciju da na parcelama koje nudi na prodaju postoje ugovorene obaveze, te da se budući vlasnik mora i time baviti. U ozbiljnom poslovnom svijetu ovakvi postupci se smatraju prevarama i stoga ne čudi da su Vlada i Savjet za privatizaciju kreirali investicioni ambijent u kome predominantno mogu da opstanu samo "lovci u mutnom", navodi Milovac.

U MANS-u smatramo da ovako raspisan tender zaslužuje pažnju nadležnog tužilaštva, kako po pitanju ugrožavanja Ustavom zagarantovanih prava građana Crne Gore, tako i zbog dovođenja u zabludu potencijalnih investitora.

Preporučujemo za Vas