Anonimusi napali sajt Centralne banke Crne Gore

Sajt napadnut u utorak u okviru “Operacije Ikarus”
73 pregleda 9 komentar(a)
Anonimusi, Foto: Beta/AP
Anonimusi, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 13.05.2016. 08:13h

Centralna banka Crne Gore (CBCG) bila je meta sajber napada grupe hakera "Anonimus" (Anonymous) u okviru njihove 30-dnevne kampanje protiv sajtova centralnih banaka širom svijeta koju su nazvali “Operacija Ikarus” (OpIcarus).

Iz CBCG su "Vijestima" potvrdili da je sajt www.cb-mn.org, napadnut u utorak, ali kažu da se radi o staroj domenskoj adresi, dok je nova www.cbcg.me funkcionisala bez problema.

"U vezi sa prošlosedmičnim najavljenim DDOS napadima hakerske grupe 'Anonimus', evidentirane su zlonamjerne aktivnosti usmjerene na zaustavljanje rada sajta CBCG, ali aktuelni sajt banke http://www.cbcg.me ni u jednom trenutku nije bio nedostupan", kazali su iz vrhovne monetarne institucije. Napadi su, kako podsjećaju, prošle sedmice najavljeni na adresi http://news.softpedia.com/news/anonymous-declares-war-on-banks-starts-with-ddos-attacks-on-greece-503683.shtml, a lista sajtova koji će biti napadnuti na adresi: http://pastebin.com/dVyqyJi5.

Sajtu CBCG nije moguće pristupiti korišćenjem stare domenske adrese http://www.cb-mn.org, koja je privremeno onemogućena jer je bila na listi.

Iz CBCG dodaju da ovo nije prvi slučaj ovakvih ili sličnih napada zbog kojih je i implementiran troslojni sistem zaštite.

"U svim sličnim situacijama do sada nije bilo problema u radu bilo kojeg od IT servisa CBCG. Apsolutna zaštita ne postoji i taj proces se u CBCG realizuje u skladu sa važećim politikama i procedurama i najboljom svjetskom praksom u kontinuitetu", rekli su iz CBCG.

Anonimus je međunarodno društvo hakera, osnovano 2004. Svoje postupke objašnjavaju borbom protiv cenzure na internetu.

Panama im bila posebna meta zbog "Panamskih papira"

Hakeri su na Tviter nalogu OpIcarus napisali da je sajt crnogorske Centralne banke www.cb-mn.org bio oboren više sati.

Hakeri grupe Anonimus počeli su kampanju početkom maja napadom na sajt Centralne banke Grčke.

Prethodnih dana na meti su bile i Centralna banka Bosne i Hercegovine, Nacionalna banka Paname, Monetarni autoritet Maldiva i Centralna banka Kenije.

Grupa koja je izvršila DDoS napade na ove banke za “Hackread” je kazala da je Panama bila posebna meta zbog važnosti “Panamskih papira”.

"Želimo da obezbijedimo da korumpirana elita imenovana u papirima bude kažnjena jednog dana", rekli su hakeri.

Bonus video: