SOCAR: Interesantan nam je gasovod

Predstavnik nove firme učestvovao na sastanku o IAP-u u Budvi
0 komentar(a)
SOCAR, Foto: Socar
SOCAR, Foto: Socar
Ažurirano: 12.05.2016. 19:21h

Državna naftna kompanija Azerbejdžana ( SOCAR ) osnovala je firmu za Balkan, SOCAR Balkan, koja će biti uključena u projekat izgradnje Jadransko-jonskog gasovoda (IAP).

Azerbejdžanski portal ABC prenosi da je na čelu firme SOCAR Balkan savjetnik predsjednika SOCAR -a Murad Heydarov koji je sa te pozicije već učestvovao na sastanku u Budvi o projektu Jadransko-jonskog gasovoda.

"SOCAR Balkan je pozvan da daje podršku aktivnostima stalne radne jedinice na ovom projektu", kazali su iz SOCAR -a.

U Budvi je prošle sedmice održan ministarstki sastanak na kojem je dogovoreno da vlade Crne Gore, Hrvatske, BiH i Albanije formiraju operativno tijelo za razvoj Jadransko-jonskog gasovoda sa stalnim sjedištem u Crnoj Gori.

ABC navodi da je još nejasno koje će druge balkanske projekte nadgledati SOCAR Balkan i da li će SOCAR enerdži Grčka, na čijem je čelu Anar Mammadov biti odgovoran za ovu kompaniju.

"U posljednjih nekoliko godina Heydarov je učestvovao u svim pregovorima koji se odnose na projekte na Balkanu, u koji je bio uključen Azerbejdžan", rekao je izvor iz SOCAR -a.

SOCAR je sa Vladom Crne Gore 2012. potpisao ugovor o zakupu nekadašnje vojne kasarne u Kumboru. Kasnije je prava i obaveze iz tog ugovora prenio na kompaniju Azmont investment koja razvija projekat Portonovi.

Bonus video: