Penzioneri FEP-a očekuju usvajanje zakona koji bi im garantovao otpremninu

Iz Ministarstva ekonomije saopšteno da je Vlada “ispunila sve obaveze definisane socijalnim programom za radnike FEP-a”
73 pregleda 1 komentar(a)
FEP, Foto: Svetlana Mandić
FEP, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 11.05.2016. 15:12h

Penzioneri Fabrike elektroda Piva (FEP) iz Plužina, njih 36, očekuju da će na redovnoj sjednici Skupštine biti usvojene izmjene i dopune prošle godine donijetog zakon koje bi im garantovale isplatu otpremnina.

„Primili su nas predstavnici svih poslaničkih klubova i svi su podržali našu inicijativu. Goran Tuponja nam je kazao da je to naše stečeno pravo i da ni jedna izmjena i dopuna zakona ne može to pravo da nam oduzme. Svi su bili iznenađeni kada su čuli da nam nijesu isplaćene 33 zarade“, kazao je "Vijestima" ovlašćeni predstavnik penzionera FEP-a Dragan Tufegdžić.

Penzioneri FEP-a, koji su penzionisani na osnovu prošlogodišnjih izmjena i dopuna Zakona o PIO koje su se odnosile na zaposlene u preduzećima koja su u stečaju, protestovali su zajedno sa bivšim radnicima Kombinata aluminijuma tražeći isplatu otpremnina. Njihove otpremnine prosječno po radniku iznose od 12 do 13 hiljada eura.

Iz Ministarstva ekonomije saopšteno da je Vlada “ispunila sve obaveze definisane socijalnim programom za radnike FEP-a”.

Stečaj u FEP-u uveden je krajem februara 2015. na zahtjev Poreske uprave zbog neizmirenih poreza i doprinosa u iznosu od skoro milion eura i tada je svih 103 radnika ostalo bez posla. Proizvodnja je prekinuta u maju 2014. godine kada je fabrika, zbog neplaćenih računa, ostala i bez struje. FEP sa gubitkom posluje od 2008. godine, a Investiciono razvojni fond (IRF) vlasnik je 42 odsto njegovih akcija.

Bonus video: