Ako se raskine ugovor hotel As će se tretirati kao imovina države

Damjanović i Konatar su predložili da Tužilaštvo izvrši neophodne radnje u cilju utvrđivanja odgovornosti za štetu nastalu zbog izdavanje nevažeće garancije, dok je na predlog Jelića dodato i da tužilaštvo ubrza postupak po osnovu krivične prijave koju je podnijelo ministarstvo turizma
1 komentar(a)
Odbor za ekonomiju, Foto: Zoran Đurić
Odbor za ekonomiju, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 10.05.2016. 17:44h

Skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet usvojio je danas jednoglasno predlog zaključaka za hotel As od kojih je najvažniji da u slučaju raskida ugovora za hotel on ne bi, shodno ugovorima i aneksu ugovora, mogao biti vraćen Hotelskoj grupi Budvanska rivijera, već se mora tretirati kao imovina države koja će se staviti na javnu prodaju.

Predlog zaključaka su uradili poslanici Aleksandar Damjanović (SNP) i Miloš Konatar (URA), a dodatno su korigovani na predlog poslanika DPS -a Zorana Jelića.

Zaključci su predloženi povodom nedavno održano kontrolno saslušanje ministra održivog razvoja i turizma Branimira Gvozdenovića u vezi sa hotelom As. Gvozdenović je pred poslanicima priznao da je resor kojim rukovodi pokušao da prepiše hotel As na Budvansku rivijeru, iako ugovor još nije raskinut i da je budvanska Uprava za katastar odbila da to uradi.

Damjanović i Konatar su predložili da Tužilaštvo izvrši neophodne radnje u cilju utvrđivanja odgovornosti za štetu nastalu zbog izdavanje nevažeće garancije, dok je na predlog Jelića dodato i da tužilaštvo ubrza postupak po osnovu krivične prijave koju je podnijelo ministarstvo turizma.

Predloženo je da Vlada i nadležni utvrde jasnu proceduru prihvatanja bankarskih garancija, a na predlog Jelića je dodato i da utvrde da li ima elemenata za pokretanje postupaka za utvrđivanje odgovornosti za prihvatanje nevažeće bankarske garanije koju je dostavila kompanija Montena invest čime je državi nanijeta nenadoknadiva direktna šteta.

Predlog je i da Skupština ukazuje Vladi i nadležnim organima da je neophodno izvršiti reviziju ukupnih troškova investicionih ulaganja u hotel As. To iz razloga da bi se spriječila, odnosno, umanjila potencijalna štete za državu u slučaju raskida ugovora.

Odbor je usvojio prošlogodišnje izvještaje o finansijskom poslovanju i radu agencija za elektronske medije i ljekove i medicinska sredstva.

Agencija za elektronske medije ostvarila je dobit od oko 320.000 eura, a za ljekove oko 8.700 eura. Taj novac su dužne da prebace u državni budžet.

Bonus video: